Дан РС

Свјетлана Шурлан

Република Српска је ушла у своју трећу деценију постојања, а обиљежавање њеног Дана и крсне славе још једном је послужило за прикупљање политичких и свих других поена, поткусуривање, омаловажавање, пљување...

Срамотно је како су неки људи посматрали овогодишњи Дан Републике Српске и како су га девалвирали вођени властитим јадним политичким интересом!

Дан који би требало да се слави као дан отаџбине, која се не мора вољети, али је ред да се поштује, покушали су да омаловаже до најнижих граница.

Атмосферу су “подгријали”, као и обично, сарајевски медији који су се појагмили ко ће позвати “компетентнијег” саговорника да облати Републику Српску и њено руководство.

Поједини лидери опозиционих странака те су позиве једва дочекали, видјевши прилику да се пожале, заборавивши при томе да Милорад Додик није личност за себе, него “случајно” предсједник РС, а предсједник РС је институција. И, наравно, онај ко врши ту функцију домаћин је прославе Дана Републике и домаћин крсне славе, како год се звао.

Како је рекла бивши предсједник РС Биљана Плавшић, “о председнику Републике Српске као институцији не би требало да се говори на неприличан начин”.

Некима, као што су посланици првог сазива Народне скупштине РС, тај се дан баш ишло у Бањалуку, на прославу, па ето и ту се нашло разлога за критику предсједника и институција РС. Заборављају да су јубилеју РС лани присуствовали, како и приличи, што се не може рећи за раније године, када су предсједници били неки други људи...

Одлуке предсједника Српске подложне су критици, наравно, али аргументованој, а “критика” која се чула од неколицине дописника из Бањалуке није ништа друго до малициозно извјештавање. Економска криза је реална и нико је не негира, али мијешати Дан РС са кризом, изван је професионалних новинарских стандарда.

Република Српска није добра или лоша импресија било којег појединца. Српска је отаџбина. Према отаџбини се тако не понаша, ни у једној демократији од памтивијека. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана