Дан Републике

Горан Маумага
Дан Републике

Република Српска је на свој деветнаести рођендан и крсну славу Светог Стефана, који се обиљежавају 9. јануара, политички потпуно стабилна, с извјесном и дефинитивно јасном будућношћу.

У протеклим годинама Српска је преживјела нападе и оспоравања, како домаћих тако и критичара из окружења, али данас нико више не може да сумња у њену трајност, постојаност, стабилност и европску оријентацију.

Почетак стварања Републике Српске био је прије 19 година, кад су српски представници послије прегласавања напустили рад у тадашњој скупштини БиХ и формирали скупштину српског народа у БиХ.

Затим је формирана Српска Република БиХ, која је касније названа Република Српска. Међународно је призната Дејтонским мировним споразумом потписаним 21. новембра 1995. године.

Српска почива на вољи народа који ју је створио и подржава је, као и на својим институцијама формираним као дио демократског амбијента.

Република Српска је, посебно посљедњих година, показала и доказала да је конструктивни, а не реметилачки фактор у односу према свим становницима, према БиХ као и у односу према Европској унији.

Не треба сумњати да ће разни притисци на Српску бити настављени, чак и од представника међународне заједнице, који, умјесто да пружају помоћ, често незаконито дјелују на легалне и легитимне органе и институције РС.

Чињеница је да су уз одлучну борбу врха власти и представника институција РС сачувани неспорност назива, постојање цјелокупности територије и капацитета уставних надлежности Српске као правне, политичке и економске категорије.

Била су то тешка времена, бременита великим биткама, али не треба се заносити тиме да ће напади на Републику Српску да престану.

Јасно је, дакле, да и даље пред Српском, њеним становницима и руководством стоје и изазови и атаци, што јавни што тајни, али је јасно и то да они ипак нису нерјешиви. Aли њихово рјешавање, као и до сада, треба да буде, и биће, на добробит свих, што је изузетно одговоран и тежак задатак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана