Дан Републике

Ведрана Кулага Симић

Прије више од двије деценије, поред изузетно тешке године за све људе на овом поднебљу, створена је Република Српска. Преживјела је болне године и ево, у суботу, слави 24. рођендан, упркос томе што неки желе да јој то отму. Рођендан, њен дан и дан свих оних који ће га обиљежити како и доликује, али и оних који, нажалост, неће бити ту, јер су животе положили за њу. За њену одбрану и слободу свих нас!

И моја генерација памти те дане. И то су слике које остају. То су сјећања која остају, али живот иде даље.

Те године су остале иза нас и припадају нашој прошлости и прошлости наше Републике, у којој, руку на срце, можда и не штимају многе ствари, али то не може да утиче на њено постојање и слављење оног дана - 9. јануара, када је почела борба, у сваком смислу, за ово што данас имамо. Републику Српску.

РС је дио БиХ који има територију, народ, границе и која покушава да обезбиједи што боље дане за све који се у њој буде, живе, раде и тако из дана у дан.

Нажалост, у БиХ има оних који стално бацају варнице, а једна од њих стигла је недавно из Уставног суда БиХ, који је гласовима страних и бошњачких судија утврдио да 9. јануар - Дан Републике није у складу са Уставом БиХ.

Након више од двије деценије. Сасвим јасно политичка одлука. Одлука ината и показивања, што би политичари рекли, мишића.

Овогодишњи рођендан Српска дочекује са том одлуком изнад главе, али борба за њен дан још није завршена, нити смије да буде.

Нико никада, барем колико се сјећам, није прославом Дана Републике угрозио било кога другог. У свакој земљи на овом свијету живи барем по неколико нација, које се вјероватно не слажу са неким стварима, али - свијету се не може угодити, али се може у миру живјети.

То је оно што нама у БиХ треба. Мир и суживот, а не тјерање мака на конац.

Република Српска наставља да слави свој дан, не вријеђајући никога, а у многим срцима она је једини дом и како такав и треба да остане. Срећан рођендан и живјела!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана