Дан Републике

Жељка Домазет

Уставни суд БиХ ударио на Устав. То би у најкраћем била главна вијест која је обиљежила ову седмицу.

Но, по свему судећи, биће то одлука која ће дати главне смјернице живота и политичког дјеловања у наредном периоду.

Уставни суд је гласовима странаца и Бошњака одлучио да је обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара неуставно. Дато је Српској пола године да своје законодавство усклади са овом одлуком.

Најновија одлука Уставног суда БиХ, у којем годинама раде странци и по два представника српског, бошњачког и хрватског народа, двије деценије након успостављања мира на овим просторима и потписивања Дејтонског споразума погазила је све што је у овој земљи достигнуто и ударила на њене темеље.

Удари на Српску видљиви су били и раније у одлукама о укидању грба, химне, имена градова и свих обиљежја, док се ево сада није дошло до Дана Републике. Да је ријеч о политичкој одлуци, а не о уставној материји, најбоље говори податак да је донесена прегласавањем.

Ову одлуку донијели су некадашњи високопозиционирани званичници СДА које је политика, а не струка устоличила у клупе Уставног суда и странци који су увијек играли по препорукама сарајевске чаршије. Јасно је као дан да одлука нема ничег заједничког са Уставом и правом и није ништа друго до наставак досадашње акције усмјерене против РС.

Да су у СДА унапријед знали да ће оваква одлука бити донесена свједоче и изјаве званичника ове странке и такозваних бошњачких интелектуалаца који су због неприхватања у РС 25. новембра као празника тврдили да све оне који тај дан не славе и раде треба казнити јер, како образлажу, то је непоштовање државе у којој живе и раде.

Ако је судити по реакцијама из Српске свих званичника и људи од струке, ова срамна политичка одлука Уставног суда неће бити испоштована и у РС ће наћи начина да заштите празник који треба да живи и траје зарад свих оних који су се борили за Српску. И позиција и опозиција у Српској се слажу у ставу да је одлука Уставног суда уједно и позив на заједнички наступ у одбрани Републике Српске. Јер она је тај датум и своја знамења унијела у БиХ.

Како ће се ствари одвијати, биће јасно већ наредног 9. јануара, који ће се, по свему судећи, славити достојанственије и јединственије него свих ранијих година. Напросто, то је Дан Републике Српске. А ко то не поштује, не мисли добро овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана