Дан Републике

Жељка Домазет

Венецијанска комисија истакла је у закључку са своје посљедње сједнице да обиљежавање 9. јануара као Дана РС може довести до дискриминације.

Овакво мишљење комисије (чији је став затражио Уставни суд БиХ поводом апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности чланова Закона о празницима РС, којим се 9. јануар утврђује као Дан Републике) је, благо речено, многе изненадило.

Тврде њени чланови да је тај 9. јануар "подстакнут осјећајима и догађајима од значаја за један народ", те да га "друге заједнице сматрају болном успоменом" и да је "наметнут свим грађанима РС". Да нема ама баш никаквог утемељења за такве ставове, јасно је свакоме ко је макар мало упознат са историјом овог простора. Не знамо, прије свега, какве то болне успомене тај датум може будити у другим народима и грађанима с обзиром на то да је овај празник установљен прије ратних дејстава, а накнадне "болне успомене" сви ми у БиХ можемо ископати уколико смо злонамјерни и малициозни. Као друго, нико никога у Републици Српској није тјерао, не тјера, нити ће тјерати да слави овај празник ако му није до славља. Исто тако, они којима смета Дан Републике Српске не би смјели да оспоравају другима право на обиљежавање тог значајног датума.

Никада нигдје празновање на достојанствен начин никога није угрожавало, па тако није ни за ове више од двије деценије празновања Дана Републике. Прославе су у свакој земљи, која иоле држи до демократије, биле прилика да се окупе и они који славе, као и они који поштују туђе и другачије. Чини се, ипак, да односе у БиХ више угрожавају они који све што се веже за Републику Српску оспоравају и на сваки начин понижавају.

Какву ће одлуку Уставни суд БиХ донијети о овом важном датуму за Републику Српску, који је уткан у њене темеље, остаје да се види. Поучени досадашњим искуством, не можемо, нажалост, да се надамо некој одлуци која неће уздрмати односе у БиХ. Међутим, ма каква одлука Уставног суда била, јасно је као дан да ће Република Српска славити свој празник, јер се неће одрећи свога. Било како било, не пуца земља због празновања него због покушаја да се празници и обиљежја угуше и укину. Тако је било кроз историју, па тако је и сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана