Дан посвећен расељенима

Ведрана Кулага Симић

Повратак избјеглих и расељених лица одавно је трн у оку који многима у БиХ не да мира, а посебно онима који упозоравају да ствари не иду у правом правцу и да је потребно да се многи активирају да би се ствари поправиле, док за то још има и наде и времена. Погрешни правци су свуда око нас.

За почетак је довољно “бацити поглед” у сусједно двориште - ФБиХ да би се видјело како ствари изгледају на терену када нема много жеље и воље да се повратницима обезбиједе и минимални услови за живот, поготово ако су српске националности.

ФБиХ је класичан примјер како не треба да се односи према људима који су, не својом вољом, изгубили дом, а који су послије рата изразили, сасвим нормалну жељу, да се врате на своја огњишта.

Ово питање морало би да буде отворено да данашњој донаторској конференцији у Сарајеву, на којој би требало да буду прикупљене стотине милиона марака за стамбено збрињавање избјеглица у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори.

Данас је важан дан за још увијек многобројне расељене породице које годинама чекају да се ријеши њихово стамбено питање и да коначно добију прави кров над главом.

Важан је и за све оне који су до сада имали задатак да створе услове и омогуће повратак прогнаних људи, а који тај задатак нису извршили...

Стотине, хиљаде људи тражиће од данашњег скупа одговоре, када ће и како моћи поново да кроче на своје парче земље, у свој дом. Питаће, зашто су на својој груди непожељни, коме сметају. Захтијеваће да им се каже - ко је крив за то што и деценију и по послије рата још увијек живе у туђини.

A малобројни српски повратници у ФБиХ сигурно ће поновити питање, које вјероватно понављају и сваки дан, зашто неко жели да нас поново отјера са наших огњишта?

На повратку Срба у ФБиХ учињено је веома мало, тек толико мало више да не кажемо нимало.

Мало шта на свијету је важније од дома, а то је у Републици Српској одлично схваћено. Још само да о томе почну да размишљају и други, који су до сада, и поред милиона који су са свих страна стизали за повратак, чинили све да Срби поново не осјете топлину дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана