Дан побједе

Миленко Киндл

Прошло је, ево, већ 67 година откад се на врху Хитлеровог Рајхстага завијорила совјетска застава, а савезничке снаге до ногу потукле силу “хиљадугодишњег Рајха” која је само неколико година раније пријетила да завлада Европом, па и свијетом.

Још једном смо се на ову славну годишњицу, 9. маја, подсјетили на све херојске битке које су совјетски, амерички, британски и други војници и припадници локалних покрета отпора водили против оних који су у име имагинарне расне надмоћи жељели да “мање вриједне” народе истријебе, а остале покоре. С тугом смо размишљали о црном насљеђу у виду конц-логора и холокауста, које су иза себе оставиле сулуде идеје пропалог сликара и каплара из малог аустријског Браунауа.

Нажалост, фашизам се до данас показао као веома жилав. Можда је доживио пораз на бојном пољу, али понекад показује за њега прилично добре резултате, користећи слободне изборе и друга средства која омогућује демократски свијет у којем данас живимо. Често се маскирајући као патриотски покрети, екстремно десне организације на мала врата покушавају да наметну све оне ставове и флоскуле карактеристичне управо за изворне поставке фашизма.

Користећи општу економску кризу и незадовољство бирачког тијела постојећом ситуацијом, “умивени” фашисти обећавају боље дане политиком чврсте руке и наводним чишћењем у властитом дворишту. Није ли и Хитлерова Националсоцијалистичка партија освојила власт управо на крилима рецесије?

Залагање за оштре антиимигрантске законе, прикривени или отворени антисемитизам, подозрење или чак отворено непријатељство према другом и другачијем, евроскептицизам - само су неке од одредница које карактеришу политичко дјеловање оваквих покрета.

“Златна зора” у Грчкој (симболи подсјећају на нацистичку “свастику”, чланови који се поздрављају уздигнутом десницом могу бити само чистог “грчко-аријевског” поријекла); Француски национални фронт (залагање за депортацију усељеника, нарочито оних неевропског поријекла, историјски ревизионизам, умањивање трагедије холокауста); Британска национална партија (инсистирање на расно чистој Британији, антисемитизам и исламофобија, премлаћивање имиграната азијског поријекла) - само су неке од снага које постају све гласније на европској политичкој сцени.

Због оваквих снага мрака, које неуморно чекају свој тренутак да преузму узде власти, а онда крену у спровођење идеја њихових идола који су завршили на сметљишту историје, потребно је стално се подсјећати на сва зла која је са собом донио фашизам и сви њему слични екстремни покрети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана