Дан одлуке

Ведрана Кулага Симић

Након вишемјесечног бацања дрвља и камења, куцнуо је час да у Народној скупштини РС коначно свако каже шта има у своју одбрану, а по основу оптужби за дјеловање штетно по РС.

На почетку једна ствар мора да буде и те како јасна, а то је да за добробит РС и њених становника, њихови представници не смију да буду подијељени на "госте" и "домаће". Сви треба да играју у истом тиму када је ријеч о Српској, њеним интересима и будућности без обзира на страначке дресове.

То у посљедње вријеме, нажалост, није виђено и због тога је и сазвана посебна сједница Народне скупштине РС

Влада је припремила информацију у којој су образложена 34 питања за која сматра да су у институцијама БиХ урађена на штету РС, док су у опозицији најавили да ће представити 134 питања о штетном дјеловању власти предвођене СНСД-ом.

Пред посланицима ће се тако наћи формирања разних комисија у Сарајеву у које нису именовани представници институција из РС, усвајања стратегија без сагласности Српске, потписивања уговора и пренос надлежности, али и наводне афере у Српској па и концерти.

С обзиром на то да ће, нема сумње, на посебној сједници Народне скупштине бити отворена бројна питања, веома је важно да прича не скрене у другом, погрешном правцу али и да се политичари служе пристојним рјечником и одбрану граде на основу аргумената, а не непристојних ријечи, те вике које је овом народу одавно преко главе. Јер, ипак, су они (или би барем требало да буду) академски грађани и треба да поштују институцију Народне скупштине Српске. 

Надајмо се да ће посланици у РС и они који треба да заступају њене интересе у заједничким институцијама БиХ данас имати довољно воље и стрпљења да саслушају друге док буду говорили и аргумената да докажу да су радили у интересу РС јер сваки супротан потез треба да буде санкционисан.

Неке "ратне сјекире" морају да буду закопане, али исто тако и они који су чинили грешке то морају да признају. Без отвореног става тешко да Српска може даље, али и да сачува оно што сада има у оквиру БиХ.

Тешко је предвидјети шта ће се све дешавати данас, можда и до дубоко у ноћ, у скупштинској сали, али и изван ње. Можда и послије сједнице све остане исто. Свако на својој страни, али ко зна - можда сриједа осване у другачијем амбијенту. 

Нека све стране данас кажу шта имају, а народ нека стави тачку на идућим изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана