Дан мира

Драгана Орловић

Дејтонски мировни споразум парафиран је прије 24 године. Тог давног новембра престао је крвави грађански рат и постављени трајни темељи за будућност и државно-правну организацију БиХ.

И док у ФБиХ, по устаљеној пракси и даље игноришу овај датум, у Републици Српској годишњица Дејтона је републички празник. И нерадни дан. Слави се мир и крај страдања, без којег смо могли и требали проћи само да се паметнија политика водила.

Али о томе је прекасно причати. Међутим, слово, а не дух Дејтона нешто је на чему се мора и даље инсистирати, а заједнички живот градити.

Само на тај начин могуће је креирати бољу будућност ове земље, у којој се и поред свих покушаја не може оспорити вишеструки значај Дејтона.

Њиме је заустављен рат и страдање, створен је систем у којем супротстављене стране могу да креирају свој живот, да не утичу претјерано једна на другу, а тај њихов систем међународно је признат уз услов да се само о јасно одређеним питањима стране морају споразумијевати.

Међутим, поред мира, Дејтонски споразум БиХ је донио ОХР и високог представника који је свих ових година имао задатак да га на разне начине тумачи. Његов први и основни циљ био је, како се испоставило у пракси, разградња и креирање нове БиХ по рецепту сарајевске чаршије и дијела међународне заједнице.

Под маском интереса, свађајући народе, кварећи односе, рушећи законе и доносећи своје “боље”, та међународна заједница систематизовано је радила управо на дестабилизацији БиХ умјесто да чува и на боље дограђује основна начела која су успостављена у америчкој војној бази Рајт-Петерсон, и то након вишедневних и тешких преговора.

Није спорно да и Дејтон има својих мана, али је, како тврде годинама многи, најбоље што је произашло из тих разговора 1995. И данас, он је оквир у којем постоји БиХ.

Нова годишњица само је нова прилика да се поново укаже на значај тог споразума, за који је, ако ништа, довољно поновити да је зауставио рат и показао миран пут којим ова земља треба да иде.

А напада на његов садржај било је и биће их вјероватно још доста. Посебно ако се узме у обзир да је у последње вријеме све дужа листа оних који тврде да је потребан неки нови “дејтон”.

Можда и јесте, али тај споразум или како год буде носио назив треба и мора бити само плод договора надлежних у БиХ, односно представника три конститутивна народа. И никог више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана