Дан државности

Крстина Ћирковић
Дан државности

Упорно наметање 25. новембра за дан државности БиХ, потврђује да бошњачки политичари у ствари подривају одлуке ЗAВНОБиХ-а о једнакости и равноправности свих народа.

Јер, како се другачије може протумачити чињеница да тај датум као државни празник, не прихватају ни Срби, а ни Хрвати који живе у БиХ, него једино Бошњаци.

Већи дио бошњачког корпуса очигледно жели да, по сваку цијену, па и прекрајањем историје, наметне одређене датуме за државне празнике. Срби и Хрвати, као два од три конститутивна народа у БиХ, прозрели су ту циничну намјеру, због које још није дошло до усаглашавања и доношења закона о празницима на нивоу ове државе Срба, Хрвата, Бошњака и осталих.

Међутим, иако 25. новембар није обиљежен као дан државности БиХ ни на цијелом подручју ФБиХ, овај датум је, ипак, свечано обиљежен и дјелимично празнован у Сребреници, што показује игнорантски однос локалне власти према законима РС.

Колико Бошњаци поштују одлуку ЗAВНОБиХ-а о равноправности народа показује и њихова упорност да наметну осим овог и 1. март за државни празник опет против воље друга два конститутивна народа.

Срби никада неће прихватити да 1. март буде дан независности БиХ, јер је то датум када је 1992. године, без уважавања њихове воље, одржан референдум и када је на Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић.

Референдум и проливена крв довели су до барикада, а касније и трагичних ратних догађаја. Бошњачки лидери то очито занемарују и игноришу покушавајући да остваре своје политичке снове о јединственој и унитарној БиХ.

То је у својој изјави на свечаном пријему у Сребреници потврдио потпредсједник СО Зулфо Салиховић из Странке за БиХ који је рекао да сви морају једног дана схватити и прихватити 25. новембар и 1. март као празнике цјеловите државе БиХ.

Његове ријечи осликавају једностране политичке циљеве сарајевске бошњачке елите, која годинама живи у заблуди маштајући да је српско историјско памћење кратко и да ће се појавити неки нови и за њих "подобнији" политичари у Српској који ће насјести на подвале и занемарити историјске чињенице, кључне за опстанак и конститутивност Срба у БиХ.

Очигледно је да бошњачким илузијама нема краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана