Дан "Д"

Ведрана Кулага Симић

У БиХ су се отворила врата велике кризе. Сакиб Софтић предао је јуче захтјев за ревизију спора против Србије, уз подршку Бакира Изетбеговића и његових истомишљеника, чиме су, нажалост, отворили "Пандорину кутију".

Због самовоље и ванинституционалног дјеловања појединаца сада имамо овакву ситуацију која сигурно неће бити кратког даха и тога су свјесни сви. Неки више, неки мање.

Захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу стигао је јуче на њихову адресу, без званичног става и потписа институција, без подршке свих, а предала га је особа која за то нема овлашћење.

БиХ је земља два ентитета и три конститутивна народа и то је нешто што, како се каже, и птице на грани знају, али неки то без пардона газе. Свјесно и истрајно. Не гледајући да тај инат може имати далекосежне посљедице за све.

Једностраним дјеловањем Изетбеговића и оних који се држе њега и иза њега крију земља је доведена на ивицу провалије. То нико не може да порекне, као ни то да је погажена свака она ријеч са бошњачке стране која је ишла у правцу помирења.

Нажалост, посљедњи добронамјерни покушај да се проблеми ријеше на законит начин и у оквиру институција је пропао јуче, када је прекинута сједница Предсједништва БиХ и то у вријеме када је Софтић, попут трговачког путника или туристе, прошетао до суда у Хагу и предао захтјев представљајући се као агент БиХ.

Изетбеговић је протеклих дана показао да не мари за БиХ ни за било кога ко у њој живи. Погазио је све. Дејтон и све што је од тада саграђено у БиХ.

Јасно је да му је послије избора у октобру прошле године, великих проблема у странци на чијем је челу и ко зна чега још, била потребна сламка спаса, али се ухватио за камен који ће БиХ повући на дно.

У данима који долазе званичници Српске и Србије треба да буду довољно мудри, одлучни и, прије свега, сложни зарад свих народа у БиХ. Они који су, ипак, одлучили да буде духове прошлости нека сносе одговорност за то, али нека из својих сулудих жеља и идеја изоставе обичан народ.

Превише штете је већ направљено. Додатна кап би можда прелила чашу и означила почетак краја, са јасним потписом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана