Дама на потезу

Ма­ри­на Чигоја

Пред новом владом РС, коју ће водити досадашњи министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић, без сумње, налазе се велики изазови.

У години коју су многи још на самом почетку оцијенили као, у најмању руку, веома изазовну у економском смислу, нову извршну власт чекају тешке одлуке.

Неликвидност предузећа, пад страних инвестиција и лоши привредни показатељи огроман су проблем, на чијем рјешавању је потребно што хитније почети радити.

Више него лоше стање у јавним предузећима такође је огроман терет, за који још нема одговарајућег рјешења. Да ли је недостајало знања или воље, сада није ни важно.

Важно је да је милионске губитке “Шума РС” и “Жељезница РС”, те нешто мање, али ипак забрињавајуће, губитке у “Поштама” или “Путевима” што прије потребно покушати санирати.

Жељка Цвијановић у првим иступима већ је показала одлучност да нешто уради, а није се либила да каже да морамо бити храбри и мијењати људе, па и онога ко је на челу тима.

A о томе да ли су способни да обављају функције или нису, једини јасни показатељи су резултати које остварују. Тако и челним људима јавних предузећа њихове менаџерске способности показују њихови пословни резултати на крају сваке године, а ту јеси или ниси. Ниједна купљена диплома “најменаџера” ту не помаже.

У сваком случају, Жељка Цвијановић и нова влада имају велику шансу да среде ситуацију у јавним предузећима. Простор да се то уради је огроман, а ако је судити по иступима будућег премијера, њене одлучности за то неће недостајати.

Још два широка фронта отворена су пред будућим премијером и њеним тимом: привлачење страних инвестиција стварањем доброг амбијента и борба против корупције и криминала.

То неће бити лако, али ће бити неопходно. Уколико у томе успије, прва дама премијер у историји РС могла би да понесе епитет “челичне леди”. У томе ће јој требати и савезник, а грађани РС, без дилеме, то јесу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана