Далеко је 2023. година

Данијела Бајић

Таман кад су се колико-толико стабилизовали бројеви који говоре о зараженима, а вијести о корони више нису у првом форшпану ТВ дневника, неки други бројеви и статистика дошли су на наплату.

О кризи привреде и локалних/републичких буџета причало се још у вријеме кад смо нагло раскрстили са кафанама и ноћним изласцима.

Знале су газде и угоститељи да ће их хештег “ОстаниКодКуће, иако је крилатица несумњиво спасила многе животе, коштати посла и увући у минус из којег се тешко чупа.

Нешто је морало да се уради, вирусу морамо да станемо у крај, стиже помоћ државе - одјекивао је не тако давно празним кафанама ехо са обећањима званичника.

Урађено је шта је урађено и сада више нема повратка, вирусу се и јесте и није стало у крај, а помоћ је добродошла - међутим, без неке претјеране вајде.

На крају баладе, у минусу нису само газде кафана и остали који су април и мај провели у изолацији, већ и они који су доносили одлуке.

Пошто систем спојених посуда каже да и кафане кроз порезе пуне буџете - владајући су кад-тад морали да кажу на чему су и докле ће укупни републички минус да потраје.

Па су се тако, поред опредјељења Владе РС да консолидује јавне финансије, појава короне и потребе за санирањем посљедица изазваних овим вирусом негативно одразиле на пројектоване буџетске оквире на нивоу сектора опште владе за период 2021-2023. године.

Далеко је 2023. година, за када неке процјене кажу да је излазак на позитивну нулу можда могућ.

До тада ћемо, највјероватније, гледати разноразне релокације у осиромашеним буџетима, смањење трошкова и репрезентација, одустајање од семинара на топ дестинацијама и, ако је судити по овој години (два) - или више ребаланса буџета.

Због свега наведеног, све постојеће пројекције су незахвалне, јер нико не може са сигурношћу да предвиди шта нам то корона спрема у наредним мјесецима.

Доказ за то је Велика Британија, која, због повећаног броја заражених, од понедјељка иде поново на рестарт: забрана окупљања више од шест људи. Надлежни код нас се куну да ће нас поштедјети драстичних мјера - али ко нам гарантује да оне које буду усвојене неће бар мало помјерити пројекције па ћемо, ни криви ни дужни, позитивне нуле гањати негдје тамо у другој половини друге деценије. Да бар то буде једино зло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана