Да трампујемо

Александар Стојановић

Грађане у БиХ у новембру очекују локални избори, али за даљу будућност у политичком, економском и сваком другом питању ништа мање важни нису ни они предсједнички који ће бити одржани 3. новембра у Сједињеним Америчким Државама. Најбољи доказ за то је и документ "Визија Џоа Бајдена о пријатељству са БиХ", који је објављен у уторак.

Улога САД, као још најмоћније свјетске силе, битна је у свим свјетским регионима, па ће очи цјелокупне свјетске јавности тих дана бити упрте у предсједничке изборе. Протекли четворогодишњи мандат Доналда Трампа прошао је у миру, бар што се војних интервенција тиче, јер је он први предсједник од Другог свјетског рата који није покренуо ниједан војни сукоб у свом мандату. С друге стране стоји кандидат који је у администрацијама ранијих предсједника свој имиџ градио на заговарању интервенционизма и војног рјешавања сукоба, а посебно у бившој Југославији. На овим изборима се одлучује између мира и рата, америчке доминације и суверености земаља свијета, између србофоба и човјека којем је једини циљ да поново Америку учини великом, не марећи за друге. Из тог разлога, свијет ће свједочити историји.

Како су БиХ и западни Балкан исувише мали да се брину за свјетске проблеме, потребно је гледати како ће се избор америчког народа рефлектовати на наше просторе.

Доналд Трамп је једном приликом на самиту лидера земаља НАТО-а упитао: "Гдје се то налази Црна Гора?", па би било сулудо мислити да зна гдје се налази БиХ. Не у географском смислу, Бајден и те како зна и то документ који је објављен потврђује. Мит на којем је грађена накарадно уређена БиХ чедо је политике којој је Џо припадао, а његов тим данас чине доказани србофоби и креатори мита о геноциду. Како их је професор Срђа Трифковић назвао, задрти клинтонисти.

Истина, у поменутом документу нигдје се не спомиње унитаризација БиХ или укидање РС, али под кованицом "мултиетничности" коју Бајден помиње Србима су врло често наметане одлуке и отиман идентитет. Како вјеровати да ће се за дејтонску БиХ залагати неко ко кроз читав свој програм помиње геноцид и терет кривице сваљује само на Србе? Иако се представља као пацифиста и демократа, Бајден је врло често својим понашањем показао све одлике фашисте и расисте, па је често Србе обиљежавао онако како је Хитлер таргетирао Јевреје.

Да се разумијемо, неће Трамп бити српски месија, али његовом побједом Срби могу бити сигурни да исламистички терористи у ФБиХ и нарко-дилери на самопроглашеном Косову неће бити под спонзорством САД. Њега то, прије свега, не интересује. Али на крају, најбитније је да у својим редовима немамо Бајдене веће од самог Џоа. Догодине, да трампујемо... У Гучи, наравно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана