Да се не понови ово прољеће

Ведрана Кулага Симић

Република Српска ће прољеће 2020. године упамтити по пандемији “ковида 19”, који је зауставио готово све свакодневне активности и успоставио нека нова правила рада и живота на многима адресама.

Вирус је још ту, али се полако, барем према најавама и очекивањима, живот враћа у раније токове. Поједине мјере већ су ублажене, а дио ће морати да сачека још неко вријеме како не би у воду пало све што је до сада урађено и како бисмо одржали повољну епидемиолошку ситуацију.

Та линија, између доброг и застрашујућег, може бити веома танка, тако да и најмања грешка или опуштање из овог или оног разлога и увјерења може да значи повратак на почетак прољећа.

Пред нама су два велика изазова. Први мај, као празник рада и роштиља, те Ђурђевдан, који слави велики број становника Српске. Када, и ако ти дани добро прођу, може се очекивати пад рестриктивних мјера које су у Српској још на снази, али нека правила понашања још ће остати међу нама.

Федерација је, према многим мишљењима стручњака, олако “отворила” свој дио БиХ. Затварањем карантина на граничним прелазима који се налазе на њеној територији, те оних који су били формирани у локалним заједницама, отворен је простор да се вирус корона и на тај начин поново унесе у БиХ.

Нико не осуђује оне који желе да дођу својој кући, нити се на њих гледа као на преноснике заразе, али нам је у овим данима још потребна највећа доза опрезности и озбиљности како би се, у случају позитивног теста на вирус, и они и сви они који дођу у контакт са њима на вријеме “склонили” ради заштите и срећног краја.

Превентива је од почетка главни адут јер другог, јачег, тешко да смо имали и тешко да бисмо сада успјели да спасимо десетине живота ако би вирус добио нови вјетар у леђа.

Ако смо издржали до сада, морамо и од сада бити дисциплиновани, а све с циљем што скоријег повратка у стање прије короне, како бисмо омогућили радњама да скину катанце са својих врата, отпочну нову борбу за опстанак, људима вратили вјеру у боље сутра, те поново “лијечили” наше старе, вишегодишње бољке у систему.

Повратак неће бити ни брз ни лак, а надлежни у Републици Српској морају пронаћи прави пут опоравка и многим секторима помоћи да крену тим стазама јер долазе дани у којима морамо што боље ублажити посљедице које је вирус донио, али не и однио са собом. Новца има у БиХ, само га треба правично расподијелити.

Како ће изгледати идући мјесеци у Републици Српској, понајвише зависи од понашања њених грађана и свих оних који се у наредним данима одлуче да, ипак, послије дужег времена, дођу из иностранства својим кућама. А нико од нас сигурно не жели да му ни љето, ни јесен, ни зима буду као ово прољеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана