Анонимни профил једне амбасаде

Жарко Марковић
Анонимни профил једне амбасаде

Друштвене мреже омогућиле су свакој будали да пласира своје мишљење у јавни простор, што је добро, јер да није мрежа, не бисмо знали да смо са свих страна окружени будалама.

Друштвене мреже омогућиле су свакој будали да све то ради анонимно, што је лоше, јер нема горе будале до анонимне будале. Кад си анониман, имаш ту снагу и моћ да лајеш колико год хоћеш, а да нико нема појма ни ко си, ни шта си, ни зашто то радиш.

Отварање Олимпијских игара било је изузетно добар повод да сви поменути поново испливају на површину. Најистакнутији су били они који су се згрозили згражавањем пристојног свијета на неке ужасне сцене са церемоније отварања. Ко се згрозио, аутоматски је био сврстан у ред нецивилизованих хорди које не поштују друго и другачије, које једноставно “не разумију” западне вриједности, ново доба, модерну еру.

Дио тих анонимуса нашао је и замјерке на рачун српских спортиста који су, крећући се Сеном на лађи француској, пјевали пјесме попут “Весели се, српски роде”. Страшна ствар, заиста. Да су којим случајем пјевали “Весели се, француски роде” или “амерички роде”, били би баш симпатични. Овако не ваља ни што се веселе, ни што су Срби, а нарочито не ваља што помињу Призрен и Румију који су, тврде анонимуси, у другим државама, а не српској.

Иако анонимуси, у питању су људи који се у све разумију, и у геополитику, и сликарство, џудо, брејкденс и ископавање литијума.

Знају на чему Земља стоји и стрпљиво скупљају лајкове и шерове. И толико је то узело маха да пристојан читалац садржаја са друштвених мрежа сада тешко може да разликује ко је исконски анонимус, а ко стварни, именом и презименом наведен, корисник друштвених мрежа. Многи то користе да додатно закувају ситуацију, а један од таквих је и профил америчке амбасаде у Сарајеву.

И тај профил је, у суштини, анониман, јер иза никнејма “УС ембаси” може да стоји било ко, и амбасадор Марфи, и неки лијеви службеник запослен у оној бившој касарни у центру града. “Твитер” профил америчке амбасаде личи на све осим на службени канал једног дипломатско-конзуларног представништва највеће свјетске силе. Њихове објаве у посљедње вријеме изгледају као да се шифре налога дочепао какав основношколац који се нешто мало разумије у технику и технологију, па слободно вријеме троши на креирање клипова и текстића са одговарајућим “хештагом”.

Нико из амбасаде, међутим, није саопштио да им је профил хакован па ће бити да иза објава ипак стоји Марфи или неки лијеви службеник. Зашто је највећа свјетска сила допустила да јој службени профил једне амбасаде личи на оне иза којих стоје анонимне будале, питање је које, ситуација тако налаже, нема смисла постављати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана