Да ли је мало 500 марака?

Свјетлана Шурлан

Да ли је много 500 КМ накнаде за један састанак мјесечно, упитао је јуче предсједник Независне комисије за праћење услова боравка у затворима у БиХ Миле Ласић говорећи о накнадама које примају чланови те комисије.

Он сматра да би тај износ требало да добију мјесечно, иако се  ниједном не састану. Потврдио је тако индиректно да се управо због накнаде од скоро 500 КМ и састају.

Овај примјер рада разноразних комисија и одбора које постоје на нивоу БиХ, а без сумње и на другим нивоима, потврђује чињеницу да је важно постало само извући паре из буџета, без обзира на (не)рад.

Поменута Независна комисија је лани имала на располагању 56.000 КМ, а састали су се 13 пута и посјетили два затвора.

Један члан комисије је на основу тога из буџета добио минимално 5.700 КМ, као накнаду, плус путне трошкове и дневнице кад су радили мимо тог једног састајања мјесечно.

Да ли је много 500 КМ мјесечно за један састанак?

Господин Ласић и његове колеге у комисији, која броји укупно пет чланова, требало би да знају да је према подацима Агенције за статистику БиХ просјечна плата у БиХ у 2017. години износила 851 КМ. То је мјесечни износ који је радник у БиХ примао за мјесец дана рада. Више од 20 дана рада, а не за један састанак мјесечно.

Чланови комисије би требало да знају и да радници у грађевинарству, угоститељству, али и многи административни радници имају плате од 500 до 600 КМ. То су износи које добију за мјесец дана рада. Више од 20 дана рада, а не за једно састајање.

Да ли је много 500 КМ за један састанак мјесечно?

Много је, јер имамо више од 475.000 незапослених широм БиХ.

Много је, јер имамо више од 400.000 корисника неког вида социјалне помоћи широм БиХ.

Много је, јер постоји велики број пензионера који примају од 300 до 400 КМ мјесечно.

Много је, јер постоји још 35 колективних центара и алтернативних смјештаја за избјегле, а 98.574 особа се води као расељено, иако је рат завршен још прије 23 године.

Превише је разлога за укидање не само ове Независне комисије, већ и многобројних других због чијег су постојања њихови чланови потпуно изгубили осјећај како већина становништва у овој земљи живи, тачније преживљава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана