Чварци и кавијар

Милош Васиљевић
Чварци и кавијар

Цијене меса више су него прошле године, али то није једина отежавајућа околност с којом су се сусрели грађани Српске. Једна од првих асоцијација на новембар је почетак слава, али уједно и свињокољ и складиштење хране у фрижидере.

И док дио становника наше земље купује мање меса и чека неке, прије свега акцијске погодности, с друге стране су многи већ похрлили ка месницама да би на вријеме обезбиједили довољне количине.

Месо, оно свињско, дио је наше културе, па сваком домаћину ово је база без које не жели да чека вријеме празника. Све остало може и не мора бити, а како су новчаници све тањи, могло би да буде све мање пршуте и печенице. Једноставно, дошло је вријеме за куповину оних јефтинијих комада, али и мањих количина.

Порасти ће цијене прасића и товљеника, а податак да је у Српској ове године 4.000 крмача мање у односу на лани знак је који пали аларм, а уједно и говори да је сточни фонд, али и опстанак, под знаком питања.

Ипак, без обзира на поскупљења, свињетина је и даље најпопуларнија у нашим месницама. Домаћице зимницу увелико спремају, али је чињеница да грађани због кризе штеде и на месу и то никад више него ове јесени. Уз то још нема претјеране потражње за цијелим свињама за сушење, јер то топло вријеме и високе температуре нису дозволили. Најважније је да сачувамо нашу производњу и да фармери добију додатне субвенције да би опстала њихова производња, посебно у Семберији и Лијевчу пољу.

Прекомјеран увоз произвођаче свиња Српске довео је пред свршен чин.

У првих девет мјесеци највише смо увозили из Италије, а затим слиједе Холандија, Пољска, Аустрија и Њемачка. Јунетина и јагњетина постале су луксуз, а најбољи показатељ су меснице које имају проблем да продају ову врсту меса. Никада нисмо били елитистичка земља да себи можемо приуштити кавијар, али до ове године јели смо чварке, који су били неизоставна делиција у готово сваком домаћинству. Од ове године и то ћемо мање конзумирати, јер килограм кошта 25 марака, што нас, с обзиром на то какве су нам плате, доводи до рубрика вјеровали или не!

Вјерују људи да ће бити боље, јер нада и даље тиња, па из су тог разлога још резервисани када је ријеч о куповини. И не само меса. Пелет или дрва, свињетина или јунетина, кисели купус или туршија. Више немамо право да бирамо, морамо да купујемо јефтиније и тражимо излаз.

Али, ако ћемо тражити позитивну страну, добро је родило воће и квалитет је одличан, самим тим ће бити добра и ракија. А она је с чварцима идеална комбинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана