Ћузуларење

Мирјана Кусмук
Ћузуларење

Да би нека странка или неки политичар добио изборе ни случајно себи не смије да дозволи да понизи оне који га бирају. И то је A-Бе-Це-Да коју очито је још увијек није савладао генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан.

Јер да јесте не би Ћузулан од свих нас покушао да направи незналице и кретене, какве свијет није срео. A то већ вријеђа и љути свако нормално чељаде, којем гусле јесу часна народна традиција, али нису извор информисања. 

- СНСД у грозничавом страху од губитка избора, па зато на сваки начин покушава да јавност РС путем својих режимских медија убиједи у побједу на предстојећим изборима. С обзиром на то да јавност није прогутала удицу америчког НДИ, сада се од агенције ИПСОС пласирају нова истраживања. Познато је да ИПСОС ради за СНСД, СДП и за РТРС, те да су они главни наручиоци тих послова из БиХ - исприча Ћузулан у двије реченице стотину глупости.

Па да кренемо редом. Ћузулан каже да су истраживања, које објављује "Глас Српске", "наручена". Никоме нормалном није јасно шта је овдје спорно? Свако истраживање јавног мњења је наручено, али није наручен његов резултат. И ту је суштина: истраживање се наручује, али се не наручује резултат, Ћузулану један!

Наставља даље Ћузулан да "Ипсос Стратеџик маркетинг ради истраживања за СНСД, СДП, РТРС", али не зна или прећуткује да Ипсос ради истраживања за државни врх Србије, ЕУ и многе друге важне свјетске институције. A зашто? Па зато што је Ипсос Стратеџик маркетинг једна од најјачих и најозбиљнијих агенција за истраживање јавног мњења на Балкану којој сви вјерују. A зашто јој вјерују? Па зато што даје тачне резултате, Ћузулану један! 

Па је ли онда логично и нормално и профитабилно да једна тако озбиљна и кредибилна агенција заложи свој свјетски углед зарад истраживања јавног мњења у РС и изгуби многе важне клијенте лажирајући резултате овдје, Ћузулану један!

Aли није овдје крај. Ћузулан наставља: "Истраживања која је прије седам дана провео СДС путем Центра демократских иницијатива, а у сарадњи са стручњацима из београдског Института за социолошка истраживања, показују да су СДС и

СНСД изједначени".

У петоминутној интернет провјери кредибилитета истраживача на чије резултате се Ћузулан позива (дакле, није битан резултат, него кредибилитет истраживача!) било је све јасно.

Центар демократских иницијатива је невладина организација из Котор Вароша на чијем челу је извјесни Неђо Липовац. Та НВО никада се није бавила истраживањем јавног мњења и ако јесте нема резултата, нити је позната изван Котор Вароша. Институт за социолошка истраживања из Београда постоји при Филозофском факултету Универзитета у Београду и бави се научним истраживањима социолошких кретања. Бави се, дакле, теоријским и емпиријским научним истраживањима друштвених процеса, а не егзактним истраживањима јавног мњења. 

Сваки коментар на ове факте био би глуп и излишан!

Aли баш зато ми драго што нас ваки зову "режимским". Посебно када нас тако зову демократе из СДС-а, познате по стриктном поштивању највиших демократских начела у посљедњих 20 година. Боље бити "режимски", него "папачки", Ћузулану један!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана