Чувари наше судбине

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

Боли ме, боли, докторе, мрак, препишите ми сунчев зрак, док небо не затворе чувари наше судбине.

Поменуте ријечи култне пјесме групе “Рибља чорба” опомињући су подсјетник колико смо зависни једни од других, посебно када је ријеч о стабилној и поузданој инфраструктури.

То је дословно у пракси показао недавни каскадни испад далековода у Албанији, Црној Гори, Хрватској и БиХ који је довео до потпуног колапса електроенергетског система у региону. 

Распад електроенергетског система БиХ, приобалног система Хрватске и Црне Горе десио за свега 60 до 90 секунди. Чувари наше судбине, како пјесма каже, у овом случају су политички лидери који нас затварају у торове и на крилима претјеране националне реторике, понекад и националшовинизма удаљавају једне од других. 

Самим тим то доприноси мањој сарадњи и улагању у оно што нам свима треба. 

Међутим, колико год смо зависни једни о другима, посебно када је ријеч о инфраструктури, изгледа да нашим мудрим политичарима то пада на памет само када се овако нешто деси. 

Према анализама које су презентоване на телеконференцији у организацији Европске асоцијације оператера преносних система за електричну енергију, распад је кренуо у електропреносној мрежи Албаније испадом интерконективног далековода Землак (Албанија) - Кардија (Грчка), а претходио му је испад далековода у Црној Гори Подгорица два - Рибаревина. Енергетска катастрофа десила се након испада из мреже далековода Землак - Кардија када је дошло до каскадних испада неколико битних далековода у Албанији, након чега се инцидент пренио у електроенергетски систем Црне Горе, који је након тога као пупчаном врпцом остао везан на електроенергетски систем БиХ. 

Тако је усљед прекомјерних токова електричне енергије од сјевероисточног дијела БиХ ка југу, дошло до напонског колапса и каскадног испада свих интерконективних водова између БиХ и Црне Горе, што даље узрокује потпуни распад електроенергетског система БиХ и приобалног дијела Хрватске. 

Осим политичара, у овом случају су чувари наше судбине инжењери, оператери и планери у електропривредама који су одговорни за одржавање и унапређење преносне мреже. 

Њихова улога је кључна у спречавању катастрофалних сценарија, али они сами без подршке друштва, у нашем окружењу свакако без политичке подршке не могу ништа. Недостатак улагања у критичну инфраструктуру, мотивисан политичким разликама и краткорочним интересима, на крају доводи до хаварија које погађају све нас. 

Умјесто “да комшији цркне крава” потребно је препознати међусобну повезаност и заједнички радити на јачању регионалне енергетске интеграције и отпорности. 

Само заједничким напорима, улагањем у модернизацију преносне мреже и надилажењем политичких подјела можемо спријечити такве сценарије у будућности и обезбиједити поуздан и одржив електроенергетски систем за грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана