Чувари авиона

Жељка Домазет
Чувари авиона

Да Оружане снаге БиХ у свом саставу чувају и имовину која им по законима не припада одавно, види се и из чињенице да у свом саставу имају и авионе које не би требало да имају, а који су вриједни милионе КМ и који годинама стоје неискоришћени.

Наиме, Законом о Оружаним снагама БиХ јасно је речено да реформисане ОСБиХ не могу имати авионе са фиксним крилима и да у свом саставу не могу имати ни авионе типа "орао", "јастреб" или "утва". Стога чуди чињеница да још од 2006. године чувају управо такве вриједне летјелице за које годинама показују интересовање како сусједна Србија, тако и бројни бизнисмени из СAД и остатка свијета, који би жељели да их купе.

Да је ријеч о чистом хиру оних који су надлежни да тај проблем ријеше, показује и чињеница да те исте Оружане снаге не само што не могу да те авионе користе, него уз то троше буџетски новац да би их чувале, иако ће (ако не ускоро, а оно сигурно у догледно вријеме) морати да их се одрекну и врате онима који су их у мираз унијели.

Наиме, приликом формирања заједничких ОСБиХ речено је да вишак покретне војне имовине, односно борбених средстава, у које спада и ова вриједна авијација, треба да се врати онима који су је на заједничку хрпу и донијели, дакле у овом случају Републици Српској.

Неупотребљива авијација би се свакако усмјерила или у продају или преуредила у друге сврхе у складу са потребама РС.

Средства која би се од њихове евентуалне продаје добила усмјерила би се или за враћање дугова некадашњег Министарства одбране РС или за помоћ другим сегментима живота, од које би многи имали користи.

Чињеница да се авиони чувају, а да се не смију користити довољно говори да је БиХ одавно постала инат-држава, коју је логика одавно напустила.

Како ствари у БиХ већ одавно стоје у мјесту и како се одлуке не доносе годинама, по свему судећи ће и авиони и њихова судбина чекати да се ставови супротстављених страна помире, што је за БиХ постало готово немогућа мисија.

У силним надмудривањима и размимоилажењима неће нас зачудити ни ако се поменути авиони, за чије је чување потрошен енорман буџетски новац, на крају прогласе остарјелим гвожђем, које се као такво више никоме неће моћи продати. A могу да се продају за милионе и милионе марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана