Чудне рачунице

Маријана Миљић Бјеловук
Чудне рачунице

Угасите мало маторе аутомобила и прошетајте. Поручили су то највећи званичници Републике Српске својим грађанима. И ови то и урадише. Само што кључ из мотора свог аутомобила нису извукли због порука надлежних, већ су их на то натјерале високе цијене горива на бензинским пумпама.

Натјерали су их и надлежни, да се не заваравамо, и то они који су им слали поруке да оставе паркиран аутомобил и мало прошетају и то својим нерадом, јер су више од годину замазивали очи грађанима и причали им бајке да ће укинути акцизе на гориво.

Дакле, тиме што надлежни нису ништа урадили када је ријеч о заштити грађана у вријеме инфлације поједини возачи и у хитним случајевима остављали су аутомобил паркиран, јер једноставно за гориво није било.

И све ће мање бити, јер поскупљење на бензинским пумпама поново хвата залет, а и прогнозе стручњака иду у правцу да би тај залет могао убацити у већу брзину. Нема назад, у рикверц, већ само напријед. Бар је тако када су у питању цијене горива на бензинским пумпама.

Нема сумње да је поскупљење натјерало поједине возаче да све рјеђе свраћају на бензинске пумпе, али је благо пољуљало и намете које БиХ убере од продаје горива на домаћем тржишту. Тако је у прошлој години од акциза и путарине која се плаћа на литар продатог нафтног деривата прикупљено 1,13 милијарди марака, што је за неких 50 милиона марака мање него годину раније.

Не треба уопште да буде под знаком питања да су одмах на стару, са причањем бајки, надлежни експресно дошли и до броја за колико би били олакшани буџети нивоа и ентитета да којим случајем аминују укидање намета у корист грађана. Та рачуница била је и водиља да буде настављено са причом о укидању акциза, бар док не прођу избори, па ће касније и саопштити да од укидања намета нема ништа. И би тако.

Очигледно је да су нафташи примјер како се треба понашати добили управо од надлежних. Неоправдано су дизали цијене горива, у шта се инспекција више пута увјерила. Ту праксу наставили су и овој години, јер док цијене нафте скоче на берзи, преко ноћи се то експресно примјењује и на домаћем тржишту, док с друге стране када је обрнута ситуација, односно када је тренд појефтињења, онда тврде да им је потребно најмање 40 дана да би се то одразило и на цијене бензина и дизела код њих.

Чудне нека математика влада на тржишту у овој посрнулој земљи. Примјењује се искључиво она која иде на штету грађана. Никако у корист њих.

Корист у овом случају имају само они који доносе одлуке и нафташи.

Још чудније је што је БиХ убрала до сада више милијарди марака од намета на гориво који би требало да буде усмјерен у изградњу аутопутева. Мистерија је гдје тај новац завршава, јер аутопутеве надлежни у овој земљи граде искључиво на кредит, који враћају грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана