Црвени картон за резолуцију

Жељка Домазет

Резолуција коју је Савјету безбједности упутила Велика Британија у којој се ријеч "геноцид" помиње више од тридесет пута, а ријечи повјерење и помирење готово да се не могу наћи ни свијећом, узбуркала је духове како у БиХ, тако у региону па и шире.

Оно мало крхког повјерења које је готово двије деценије грађено у овој земљи потопљено је у трену. Званичници Републике Српске и Србије једногласно су је окарактерисали као неприхватљиву и недопустиву, те поручили да би њено усвајање у Савјету безбједности довело до још већег неповјерења и дестабилизације односа. Очи српског народа са једне и друге стране Дрине су биле упрте у Руску Федерацију и њене званичнике да и они о њој дају свој суд и објелодане да ли је прихватљива за њих или није.

У отвореном дијалогу првог човјека Републике Српске Милорада Додика са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим констатовано је да је оваква резолуција неприхватљива и да ју је немогуће поправити тако да би иза ње могле стати све сталне чланице Савјета безбједности.

Искусни руски дипломата, без жеље да цијелу ствар окарактерише у рукавицама, јасно и гласно је рекао да ће предложена резолуција о Сребреници закомпликовати ситуацију на Балкану и да је она апсолутно антисрпска те да су њен и тон и дух антисрпски. Констатовао је да предложени документ тумачи догађаје на крајње погрешан начин и да је погрешна чак и са правног становишта. Као изузетан познавалац прилика на Балкану, Лавров прогнозира да би усвајање резолуције чак могло да изазове нова међуетничка трвења.

Званичници Српске, Србије и Русије тако су се сложили с тим да предложена резолуција треба да добије црвени картон, да буде бачена на сметљиште, а да народи на подручју БиХ и овог дијела Балкана поново покушају да поврате повјерење и разумијевање које је ова резолуција порушила и оскрнавила.

Сви они који се посљедњих дана и мјесеци утркују у предлагању којекаквих резолуција о Сребреници морали би водити рачуна о томе да оваква политичка документа не користе ни живима ни онима који више нису међу живима и да само додају со на рану свима онима којих се на овај или онај начин дотичу. Поред бола који доноси, у првом реду руши и оно мало повјерења и разумијевања које је у овој земљи крхко и након двије деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана