Црвене линије

Вељко Зељковић

Започели су преговори о успостављању градске власти у Мостару. Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изразио је увјерење да ће њихов кадар Марио Кордић бити нови градоначелник, те да је то у складу са договором који је раније постигнут са СДА.

Тај усмени договор, наводно, подразумијева да партија која освоји највећи број гласова предложи човјека који би у наредне четири године покушао да води овај град.

Уколико је овај споразум некад и постојао, изгледа да га је лидер СДА Бакир Изетбеговић напрасно заборавио, јер је по ко зна који пут поновио да то мјесто сада припада “бошњачком блоку”. Коалиција за Мостар је већ за то мјесто кандидовала Златка Гузина, док ће у име БХ блока то бити Ирма Баралија.

Иначе, за избор новог градоначелника потребна је двотрећинска већина у Градском вијећу, односно 24 посланика, што у преводу значи да ХДЗ може блокирати читав овај процес. Али, то не могу и у недоглед. Ако након два изборна круга ниједан од кандидата не добије потребну подршку, у посљедњем кругу довољна је натполовична већина, односно 18 посланика. Човић је истакао како је спреман да иде и до фамозног трећег круга.

Треба вјеровати да ће оба лидера наставити са својом политиком, јер би сваки компромис за њих представљао лични и политички пораз, који они никако нису спремни да прихвате. И једна и друга страна се руководе оном аланфордовском “Ако каниш побиједити, онда не смијеш изгубити”.

Грађани Мостара, по свему судећи, опет ће бити губитници. Ове политичке игре сигурно ће се одразити на функционисање града у којем Срби очекују да коначно добију свог легитимног представника у власти, те тако, бар на папиру, поврате своја конститутивна права која су им Уставом загарантована.    

Нажалост, ситуација у овом граду само је лакмус папир за све оно што се годинама дешава на политичкој сцени у ФБиХ. Овај херцеговачки град је само колатерал једне неразумне и деструктивне политике СДА, али и изборног инжињеринга који је недавно аминовала Централна изборна комисија. Због свега тога у ХДЗ-у су категорични да је неопходна измјена Изборног закона, али и “реформа” ЦИК-а. Не желе сличан сценарио и на општим изборима 2022. За њих је то црвена линија испод које неће ићи. Да ли је и Кордић та црвена линија? Да ли ће Мостар и у наредне четири године бити “град случај”, знаће се 5. фебруара, за када је заказана конститутивна сједница новог сазива Градског вијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана