Црни октобар

Горан Обрадовић

Податак да је у октобру на путевима у Републици Српској погинуло чак 19 људи, нешто је због чега треба озбиљно да се забрину све институције које се баве безбједношћу саобраћаја. Посебно је забрињавајуће то да је у само три протекла дана погинуло седам људи, а у већини случајева узрок ових несрећа била је неприлагођена брзина.

Према подацима МУП-а РС, највише несрећа изазвали су млади возачи, који имају до 30 година, па се ту поставља много питања. Прије свега, ту је питање њиховог знања и способности за вожњу, па самим тим и квалитета рада ауто-школа које су их обучиле.

Стручњаци тврде да је велики број ауто-школа утицао на то да се смањи квалитет њиховог рада, а контрола њиховог рада скоро да и не постоји. Дешава се да кандидати полажу возачки испит, а да не обуци одвезу мање од десет часова или, што је невјероватно, да током обуке не возе никако. Па када такви "возачи" заврше на путевима, питање је дана када ће изазвати неку саобраћајну несрећу.

О бахатости возача (прије свега младих) који дивљају по путевима у РС не треба ни говорити. О томе свједочи и истраживање које је недавно спровео Ауто-мото савез РС на аутопуту Бањалука - Градишка, гдје је утврђено да више од 60 одсто возача нису поштовали ограничења.

Према мишљењу стручњака, да би био смањен број несрећа, а поготово оних у којима учествују млађе особе, треба пооштрити казнену политику, али и што прије покренути едуковање возача који су скупили више од седам казнених бодова. За већину саобраћајних прекршаја код нас су новчане казне мизерне и по неколико пута мање у поређењу са земљама у региону. Тако код нас возачи који направе прекршај плате казну од 50 до 100 марака и послије тога наставе са дивљањем по путевима.

Ако би била покренута едукативна предавања са возаче са великим бројем казнених бодова и држава би профитирала, јер би ти возачи сами морали плаћати предавања, а били би и уклоњени са путева и поново би морали проћи комплетну обуку. О томе да ће се тиме сачувати многи животи не треба ни говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана