Црне листе

Дарко Момић

“Свако је невин док му се не докаже да је Србин.” Најцитиранији модерни српски пјесник Матија Бећковић мислио је на Хашки трибунал када је избацио ову крилатицу, али она много више пристаје “малом Хагу” или прецизније Суду БиХ.

Чињеница је да је Хашки трибунал потпуно изгубио кредибилитет када је донио пресуде по којима је Насер Орић невин, а Биљана Плавшић ратни злочинац. Касније ослобађање хрватских генерала Маркача и Готовине само је додатно учврстило Србе у увјерењу да је ријеч о антисрпској и неправосудној институцији. И то нико неће промијенити, таман да сутра правоснажно ослободе и Радована Караџића и Ратка Младића, што је вјероватно колико и могућност да ће неко у Републици Српској објавити вјеродостојне резултате предизборног истраживања. Дакле, Бећковић је, као и обично, погодио “у сриду” и нема потребе додатно трошити ријечи на Хашки трибунал и његов карактер.

Много гори од њега, иако не тако планетарно познат, јесте Суд БиХ. И сама мрачна чињеница да је смјештен у бившој сарајевској касарни “Виктор Бубањ”, у којој је током протеклог рата био логор кроз који су прошли бројни Срби, а многи нису изашли живи, већ довољно говори о његовом карактеру и карактеру оних који су га формирали.

Нажалост, написани су редови и редови новинских текстова и стручних анализа о бројним недостацима Суда и Тужилаштва БиХ, у којима је до краја огољен њихов антисрпски карактер, али надлежни се нису претргли од труда да то промијене.

Многи су заборавили и шокантни примјер дијељења правде од стране тих тзв. правосудних институција БиХ о којем је неколико пута говорио предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић. Ради се о слијепом Србину без руке којег је Суд БиХ на основу исказа једног свједока да му је тај једноруки слијепац опалио шамар осудио на двије године затвора.

Исто толико, дакле двије године, прије два дана је добио бивши командант ХВО-а из Брчког Менсур Ђакић, али не за шамар, већ за убиство три рањеника српске националности. Извинићете, али то са правом и правдом нема апсолутно никакве везе. И то је много већи и увијек актуелан проблем, него америчке “црне листе”, поготово зато што се на њих не доспијева зато што сте учествовали у доношењу закона о Суду и Тужилаштву БиХ.

ДП РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана