Црнаткове жеље

Жељка Домазет

Да су у БиХ због неформирања власти заоштрени односи и да званичници олако дају запаљиве изјаве потврђује и најновија коју је изрекао министар иностраних послова БиХ у техничком мандату и потпредсједник ПДП-а, Игор Црнадак.

Вели Црнадак да би до новог рата могло доћи у случају да буду реализоване најаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је рекао да ће, ако до 5. септембра не буде формирана власт на нивоу БиХ, од Народне скупштине Српске тражити да расправља о свим надлежностима које су са Српске пренесене на ниво БиХ, односно о Оружаним снагама, Управи за индиректно опорезивање, Суду БиХ и свим оним институцијама од којих је Република Српска  имала само штету.

Овако оштар и запаљив рјечник, као што је Црнатков, нисмо могли чути ни од лидера СДА Бакира Изетбеговића, чији је отац Алија почетком деведесетих отворено поручио да ће за независност земље жртвовати мир.

Да ствар буде још јаднија када је ријеч о Црнатку јесте чињеница да је ријеч о званичнику који долази из Републике Српске, да је на позицији министра већ пету годину иако у прошлом мандату странка из које долази није имала ниједног посланика у Парламенту БиХ и да је функцију коју још обавља у техничком мандату користио за ухљебљење страначких кадрова и  добрих пријатеља.

Не чуди стога чињеница да су овакве Црнаткове тврдње многи окарактерисали као враћање дугова бошњачкој политичкој сцени са констатацијом да је он у рату са Републиком Српском откако је засјео на позицију министра.

То што ради и тражи Република Српска није никакав авантуризам ни призивање рата, тврде они који не желе подаништво ни сервилни однос према Сарајеву и сарајевској политичкој сцени. Нико ко иоле води рачуна о уставности и законитости у овој, на све начине у ћорсокак доведеној, земљи не призива рат и звецкање оружјем. На све начине покушавају да сачувају дигнитет и уставну позицију Републике Српске и народа који у њој живи, те да не доведу у бесмисао одржавање избора.

Буде ли Република Српска слушала оно што Црнадак и њему слични говоре, црно јој се пише. Црно се пише и БиХ, коју наводно бране управо они који највише раде на њеној разградњи. Стога Црнаткове поруке и не треба схватити другачије него као чисте будалаштине које без икаквог  поштовања према овој земљи и народима који у њој живе шаљу они који су у сваком тренутку спремни да обављају посао и дају изјаве по нечијим жељама, без икаквог стида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана