ЦПМ и дугови

Маријана Миљић
ЦПМ и дугови

Словеначка компанија ЦПМ поново се налази у центру медијске пажње у Републици Српској. Овога пута није у питању обезбјеђење новца за изградњу аутопута Бањалука - Добој, нити стечај и преваре ове фирме, већ оштетни захтјев Министарства саобраћаја и веза РС вриједан седам милиона евра.

Словеначки гигант, чије је ангажовање у Републици Српској неславно завршило, није испунио уговор о потконцесији за изградњу лота један аутопута Бањалука - Добој и сада за то мора да плати пенале.

Потконцесионим уговором било је предвиђено и да се за сваки дан пробијања рока за плаћање банкарске гаранције обрачунавају пенали, а дуг Словенаца, мало помало, попео се на седам милиона евра.

У Министарству саобраћаја РС кажу да су урадили све потребне процедуре око наплате штете и сада је цијели процес на чекању, с обзиром на то да је ЦПМ у стечају и да га за наплату дугова прогоне и домаћи и страни повјериоци.

Aко се на наплату одштетног захтјева буде чекало колико и на гаранције за изградњу аутопута Бањалука - Добој, Министарство би се могло начекати.

Иако се очекује да ће судови у Словенији прво намирити дуговања домаћим фирмама, у Министарству саобраћаја кажу да неће одустати од одштете која им због пропалог посла припада.

Јасно је да се ради о крајње непоузданој фирми, која је на лош глас дошла не само код нас, него и у другим земљама. Сада је видљиво да се ЦПМ обећањима без покрића служио и у многим другим пословима, а не само у Републици Српској.

Поред рјешавања ових проблема око 4. априла требало би да буде расписан и тендер за извођача радова на дионици аутопута Прњавор - Добој, док ће крајем идућег мјесеца бити расписан јавни позив за избор концесионара на дионици Бањалука - Добој и Добој - Јакеш.

Фирмама које се буду пријављивале за ове послове, ЦПМ би требало да буде добра лекција да у партнерство са Владом уђу са спремљеним новцем и спретности да се прихваћених уговорених рокова и придржавају.

“Словеначки промашај” требало би да нам буде школа, шта се дешава када се без детаљних провјера избере “шворц” пословни партнер.

Влада ће свој новац добити, кад-тад, а до тад ваљда ћемо се возити новим аутопутем, ко год да га изгради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана