Ћорсокак

Вељко Зељковић
Ћорсокак

Након убиства кћерке Александра Дугина, диверзије на руским гасоводима у Балтичком мору те покушаја рушења Кримског моста, који попут пупчане врпце спаја Крим са Русијом, постало је јасно како је за Украјину и њене западне савезнике све постало “легитимна мета”. Оно што забрињава јесте што се на овај начин испипава и игра са стрпљењем руског предсједника Владимира Путина.

Шта више, налогодавци из Лондона и Вашингтона покушавају га сатјерати у једну врсту ћорсокака, заборављајући да он до сада ни у једном тренутку није блефирао када је упозоравао на негативне посљедице потеза који су вукли украјински налогодавци, не остављајући му при том излазну стратегију.

Нажалост, како ствари стоје, ни Вашингтон нема план “Б”, од оног који је првобитно зацртао - да Русију баци на кољена, економски уништи и понизи. У таквим околностима прелазак “црвене линије” који би читави свијет могао гурнути у неко ново камено доба, постаје све реалнији.

Руски предсједник на све најновије провокације одговорио је именовањем генерала Сергеја Суровикина на мјесто новог команданта руских снага у Украјини те жестоким ракетним ударима по унутрашњости Украјине. Дигнуте су и нове снаге у Чеченији, а министар иностраних послова Русије је чак упозорио да Кијев и Запад не би требало да тестирају да ли је Русија или није спремна да употријеби оружје за масовно уништење.

Како ствари стоје, украјински рат пријети да се прелије и на друге територије, на просторе земаља које подржавају Русију. Протести против насиља над женама у Ирану толико подсјећају на нека ранија арапска прољећа. На Косово је дошао додатни контингент америчких војника. Ово указује да би до “нечега” могло доћи и између Београда и Приштине. Дио међународне заједнице притишће српске власти да прихвате концепт “двије Њемачке”, што би био прелазни корак ка признавању независности ове јужне српске покрајине. Цртају се нове мапе и повлаче жељезне завјесе које су све ближе Русији, а што је био и један од разлога за покретања руске војне акције. И ова чињеница говори да Запад не намјерава да оконча украјинску агонију, а о чему говоре и нове испоруке најмодернијег наоружања Кијеву у виду ракета “хајмарс”, чији је домет и до 300 километара.

Иако је бивша њемачка канцеларка недавно упозорила да Европа иде у погрешном правцу, нико је није озбиљно схватио. Баш као ни Доналда Трампа. А свијет је на ивици нуклеарног рата, јер се неко у дебелој ладовини мало заиграо људским судбинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана