Чланарине

Ведрана Кулага Симић

Непоштовање одлука и закључака изгледа да, нажалост, постоје традиција међу институцијама БиХ. Поново се лани показало да су се појединци издигли изнад неких нивоа власти, тако да су се оглушили на захтјев Савјета министара БиХ да, на име штедње, преиспитају своја чланства у разним и бизарним организацијама широм свијета.

Организација за заштиту морског дна, Генерална конференција за тегове и мјере, Европски савез за акредитовање те Европска и медитеранска организација за заштиту биљака само су неке на листи, од 42 иностране организације, иницијативе, агенције као и фондације у које одлази новац пореских обвезника ове земље.

И то сваке године све више, али за то изгледа нико не мари.

За те намјене годишње одлазе милиони марака, али надлежни у прозваним институцијама су "превагнули" да је боље да сједе и даље скрштених рука, издвајају мјесечно одређене суме за мјеста у тим организацијама и не размишљају да би тај новац могао бити кориснији за друге намјене, на примјер за грађане ове земље.

Ресор иностраних послова БиХ затражио је почетком прошле године да институције анализирају своје чланство у појединим организацијама и подвуку црту између оних група од којих имају користи и оних које само "извлаче" новац.

Међутим, то је изгледа био тежак задатак за надлежне па су они одлучили да остану по страни, чекају да вријеме пролази у нади да ће и тај захтјев пасти у заборав као и многи други до сада и да ће остати само мртво слово на папиру.

Као и износи који одлазе за намјене, а који се крећу од 20.000 и више од 40.000 марака годишње, у зависности од организације и институције која је заузела одређену позицију у њој. Осим тога, ништа више није познато ни да ли и какве користи БиХ и њени грађани имају од чланства у тим организацијама и фондацијама ни да ли у БиХ уопште и знају ко их у њима и представља. 

Министарство иностраних послова обавијестило је министре да нико није озбиљно схватио њихов захтјев, да нико није урадио домаћу задаћу и сада је управо Савјет министара БиХ на потезу.

Тај ниво власти мора адекватно да реагује на непоштовање захтјева које су сами послали на адресе институција БиХ које му треба да полажу рачуне.

То нису урадиле овај пут, а од реакције која тек треба да дође из Савјета министара, моћи ће да се наслути да ли ће традиција наставити да "живи" или ће остати само ружан дио једног дијела историје администрације ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана