Чланарине

Свјетлана Шурлан

Познато је да се из буџета БиХ новац расипа на све стране и на свакојаке глупости, на разноразне привилегије запослених у институцијама БиХ, на путовања, телефоне, храну, пиће, поклоне...

Још поразнија је чињеница да постоји много незапослених и социјално угрожених, а да се истовремено, поред свега, чланство БиХ у чак 42 међународне организације, иницијативе, агенције и фондације годишње плаћа око 672.000 КМ.

Чак 55.350 марака даје се за чланство у програмима УН за животну средину, а шта је унапријеђено у тој области?

Око 48.890 КМ се даје за чланство у иницијативи за спремност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи, а 33.040 КМ за Међународну организацију за цивилну заштиту. Исплати ли се давати толике паре ако знамо да у БиХ ни најмање излијевање потока из корита не може да се заустави, као ни најмањи нереди грађана. Да ли је за то надлежна Цивилна заштита и да ли су то катастрофе на које се мисли? Ако не, шта је у питању онда? За шта се плаћа 80.000 КМ?

Плаћа се и око 39.110 марака за чланство у сталној радној групи за рурални развој, цвјетају ли нам села или се гасе и умиру?

БиХ је и у Међународном војном спортском савезу, а и што је невјероватније у организацији за заштиту морског дна?!

Поред ових, чланство у Свјетској трговинској организацији, Међународном центру за развој миграционе политике и Здравственој мрежи југоисточне Европе се и може оправдати.

Ко је и како одобрио одлив толиког новца из БиХ питање је које се поставља као логично и зашто свима који одлучују о буџету ово промакне сваке године.

Да ли је заиста БиХ толико развијена да нема већих приоритета за улагање новца?

Наравно да није. И наравно да од већине овог чланства нема ни најмање користи. Покренута је иницијатива за смањење ове врсте трошкова. Колико ће дати ефекта, тешко је претпоставити. Вјероватно веома мало, као и свака иницијатива за стезање каиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана