Чистка

Горан Маунага

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) посљедњих мјесеци имају пуне руке посла. Додуше, истина је да је исто толико тог посла било и раније, само што се извршавање задатака, обавеза у том послу донедавно или одгађало или спроводило више него успорено.

 

A онда, изненађујуће и више него похвално, прије годину кад је на дужност директора SIPA постављен Горан Зубац, припадници те агенције одлучно крећу у акције борбе против организованог и финансијског криминала, тероризма, корупције. Ту су акције "Лутка" у којој је већ расвијетљено 12 убистава, затим "Бос" и "Панама" које су показале да слиједи бескомпромисна борба с криминалом и корупцијом.

SIPA је спријечила и неке терористичке активности, а против неколико лица поднијела је и извјештаје за "прање" више од 30 милиона марака. Извјештаји су поднесени против великог броја министара, министарстава и јавних предузећа због организованог криминала и корупције. Највећа "звјерка" из акције је предсједник ФБиХ Живко Будимир и сарадници.

Истрагом припадника SIPA и специјалног тима "CSI Hypo", уз сарадњу с Тужилаштвом БиХ, кривичну пријаву против "Лијановића" коначно подноси Управа Хипо банке из Aустрије. Није мало државу оштетити за 70 милиона КМ, али није мало ни годинама бити поштеђен враћања тог кредита и бити заштићен повлашћеним политичким положајем.

Та велика "чистка" даје неопходну наду и вјеру да се ипак неће десити да мафија овдје направи државу, иако је све указивало на то. Послије Лијановића, на реду су исто тако велики дужници браћа Селимовићи који држави дугују око 50 милиона, Окерићи 45 милиона и Станићи 40 милиона марака.

Увоз залеђеног меса из Aргентине и Бразила посебна је прича. То месо, које је и више од десет година било залеђено, завршавало је из треће руке на домаћем тржишту.

Зашто би увозници тог смећа били способнији и паметнији од нас, којима годинама "на сопствене очи" продају потпуно модро, послије деценије одлеђено месо, које су они набављали по 3,5 КМ, а нама га продавали по цијени и до чак 20 марака.

Посљедњих година у БиХ је просјечно годишње увожено меса и кланичких производа у вриједности од око 120 милиона марака. Увозници су се, нема сумње, и те како обогатили злоупотребљавајући и државу и нас и наше здравље.

Ред би, заиста, био да, бар мало, за тако нешто и они одговарају.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана