Чистка у “Шумама РС”

Ма­ри­на Чигоја

Због лоших пословних резултата у највећем јавном предузећу у Републици Српској “Шумама Српске” идућих дана могу се очекивати и откази.

Удобне директорске фотеље, врло извјесно, први ће морати да напусте директори шумских газдинстава “Романија”, “Бирач”, “Градишка” и “Јахорина” који су лани остварили минус од око шест милиона марака.

На тај начин они нису испоштовали препоруке Владе РС која им је оставила рок од шест мјесеци да поправе пословање или ће у супротном бити смијењени.

Врло спорна је и позиција директора шумских газдинстава “Оштрељ-Дринић”, “Мајевица”, “Зеленгора”, те ИРПЦ-а Бањалука, који су такође прошлу годину завршили у минусу.

Највећи проблеми свакако су у газдинству “Романија”, чији је директор без овлашћења управе примио 150 радника, и “Бирчу” у чијем су дијелу, у шумској управи у Шековићима, уведене ванредне мјере због незадовољства радом дугогодишњег в.д. директора Игора Вуковића.

Смјене челних људи могле би да на површину извуку и низ других, добро скриваних проблема који су се годинама скупљали у овим газдинствима.

Начин запошљавања у овим газдинствима, стручност кадрова, расипништво директора, само су нека од питања која се већ дуже вријеме провлаче у јавности, а на која до данас нико није дао одговор.

Ко је и по којем основу запошљавао раднике у појединим газдинствима? Да ли је тачно да поједина газдинства немају запосленог ниједног шумарског техничара? Ко је за то одговоран?

Колико је стање у “Шумама РС” озбиљно, најбоље говори податак да је ово предузеће присиљено да узме кредит од десет милиона марака за измирење обавеза.

Све ово требало би да представља озбиљан сигнал Влади РС да у “Шумама Српске” ствари не функционишу онако како би требало и да је дошло крајње вријеме да се надлежни у РС позабаве овим питањем и радом оних који су поједина газдинства практично довели у стање неликвидности.

Постављање одговорних људи на њихова мјеста свакако би могао бити први корак ка враћању овог предузећа на прави пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана