Чиста десетка

Милијана Латиновић

Добро познати стихови кажу: “Кад се мале руке сложе, све се може, све се може”, а једанаесту годину заредом Република Српска је то потврдила положивши још један испит хуманости чистом десетком.

У години која је била тешка у сваком погледу, од здравственог до економског сегмента, години у којој је вирус корона однио стотине живота, нажалост, и читаве породице, тешко је и замислити да постоји нешто добро по чему бисмо могли да је памтимо.

Колико год било незамисливо и чинило се немогућим, они најмлађи, сићушни као мрва, помогли су нам да годину завршимо на најљепши могући начин, плесом, пјесмом и хуманошћу, за свакога од њих, за сваку будућу “мрвицу” која пожури да упозна овај свијет.

Захваљујући смјелости и одважности храбрих мајки окупљених у Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице”, Српска ће стати раме уз раме са појединим земљама из региона и Европе и основати банку хуманог млијека како би свака пријевремено рођена беба и тешко болесно дијете имали кап мајчиног млијека која им је потребна да порасту, која је за њих храна, али и лијек који ништа на овом свијету не може да замијени.

Години обојеној нијансама сиве “мрвице” су удахнуле своје љубичасте тонове, бриге и борбе за дах бар накратко замијенили су радост, смијех и доброта која је и ове године током хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” прштала иза сваког ћошка.

Иако су мјесеци иза нас били тешки и претешки и иако смо бројали жртве пандемије, сабирали минусе на рачунима, покушавали подићи привреду бачену на кољена, нисмо заборавили да и у вријеме кризе одвојимо своје мало за оне којима је то потребно.

Захваљујући институцијама Српске и Србије, бројним привредницима и појединцима који су усијали телефонске линије позивајући хуманитарни број 1411, износ од милион марака за прву банку хуманог млијека у Српској, али и БиХ постао је стварност.

“Мрвице” су одважно искорачиле напријед, дајући свима до знања да не постоји немогуће тамо гдје има добре воље и племенитих људи.  

У помоћ су им прискочили талентовани дјечаци и дјевојчице који су плесом и пјесмом загријали храбра срца широм Републике и потврдили да је покретање ове племените акције 2010. године, која се увијек одржава под покровитељством предсједника Републике, и те како имало смисла.

Племенита идеја која живи дуже од деценије показала је да је Република Српска, иако можда по површини и броју становника мала у поређењу са европским земљама, богатија од већине њих јер има оно што се новцем не може купити - добре и племените људе, храбра срца која куцају као једно кад год је то потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана