Чишћење у "Шумама РС"

Маријана Миљић Бјеловук

Управа предузећа "Шуме РС" ријешила је да у идућа два, три мјесеца смијени све директоре шумских газдинстава која су се сврстала у губиташе.

Иако су ови потези најављивани и ранијих година, они су само дјелимично спроведени јер су се на удару нашле фотеље само појединаца, али не и свих челника шумских газдинстава који гомилају губитке, што на крају утиче на то да добит "Шума Српске" буде све тања.

Ово предузеће има све предуслове да буде здраво, стабилно и на самом врху због чега је недопустиво да појединци праве рампу ка том успјеху.

Због тога треба што прије да са челних мјеста у огранцима "Шума", као и у свим осталим предузећима, оду они који за свој (не)рад примају позамашну своту новца, о којој већина грађана у Српској може само да машта.

У прошлој години "Шуме РС", према прелиминарним резултатима, оствариле су добит од око 660.000 марака, а од 25 шумских газдинстава, њих осам пословало је са губитком. 

Прво мјесто највећег губиташа са минусом од 1,12 милиона припало је газдинству "Јахорина" из Пала, док су све похвале приписане "Оштрељу" из Дринића, који је од великог губиташа од прије двије године постао газдинство са највећом добити која је премашила 1,08 милиона КМ.

Очигледно је да сва газдинства треба да преузму рецепт пословања од "Оштреља", јер је по окончању реорганизације у овом газдинству све кренуло набоље. 

Ни раније није требало одгађати "сјечу" свих директора који својим потезима уништавају предузећа, а због чега на крају испашта нико други до обичних радника, којима касни плата или пак добијају умањену плату у односу на она газдинства која су "здрава" и која представљају ни мање ни више него стуб даљег развоја "Шума РС".

Ниједну грешку у нераду није требало опраштати, а очигледно је да појединци у "Шумама РС" годинама праве такве потезе, због чега би вјероватно и инспекција Српске, да уђе у поједина газдинства, имала пуне руке посла.

Вријеме за поправљање је истекло одавно и коначно је дошао период да се "Шуме РС" очисте од "трулежи" и да конце у руке преузму квалитетни људи који ће газдинства и раднике водити само у позитивном смјеру. Једино на тај начин Српска ће добити стабилно шумско предузеће у којем се неће красти и које ће остваривати вишемилионску добит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана