Циркус

Милијана Латиновић
Циркус

И двадесет дана након што су у БиХ завршени општи избори пребројавања још трају.

Колико смо сви говорили да је кампања необично тиха и мирна, чак и досадна, јер никаквих посебних дешавања није било, ни поштене кампање ни поштеног дуела политичких противника, толико је циркус завладао након избора.

Да смо се барем угризли за језик, да то не изговарамо. Ако нам је и било досадно у кампањи, ево већ 24. дан након избора нема мјеста досади. Циркуска представа која је започела још у ноћи 2. октобра траје и траје.

А нико од грађана није желио да до овога дође. Грађани су изашли на изборе, дали свој глас и изабрали оне за које сматрају да треба да их представљају у идуће четири године. Ни у изборној ноћи Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није била у стању да саопшти прве резултате за позицију предсједника Републике Српске, иако су бројеви и те ноћи, а и двадесет четири дана након избора, јасне. Обраћајући се на прес-конференцији тачно у поноћ, они који сједе у ЦИК-у о свим позицијама имали су да кажу нешто, за предсједника Српске ништа. Грађанима су поручили да чекају до ујутро до девет часова, а онда се сага само настављала. И тако већ данима.

Република Српска је одувијек била дио БиХ који је могао да послужи као примјер у много чему па и када је ријеч о формирању власти. Таква је очигледно била трн у оку многима и унутар својих граница, а камоли онима преко ентитетске границе или у међународној заједници па сад одједном настоји да се прикаже као нефункционалан дио земље, иако то није.

Нефункционална је очигледно Централна изборна комисија која није у стању да преброји и утврди резултате.

Стално одгађање саопштавања утврђених резултата за предсједника РС само изазива негодовање народа коме је све ово одавно дозлогрдило, јер што циркус дуже буде трајао све ће више пуцати по леђима народа који је ни крив ни дужан поново извукао дебљи крај.

Сва одуговлачења и "пребројавања" народ увлаче у дубиозу, посебно оне који су за Српску дали много, много више од ових што нас данас пребројавају. Уколико би се догодило да Српска не усвоји буџет за идућу годину те да пређе на привремено финансирање, све би дошло у питање, од примања пензионера, бораца до набавке лијекова. Сва повећања тих примања пала би у воду, а и овако са платама и пензијама које не расту довољно брзо да стигну инфлацију једва састављамо крај с крајем.

И док они тамо броје и утврђују, цијене свих производа и услуга лете под облаке. Тиме се нико не бави и то никога не интересује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана