Циркус у Парламенту

Свјетлана Шурлан

Смјена Мирка Шаровића, Мирка Околића и Радмиле Митровић још једном је показала да у БиХ ништа не може да прође без велике галаме и то ни ради чега.

Још једна замјена кадрова у Савјету министара показала је моћ политичких договора.

Расправа о смјени кадрова СДС-а, који су у Сарајево требали да оду са задатком да штите интересе Републике Српске, што су на крају очигледно издали, с обзиром на то да су њихови партнери у томе одлучили да СДС то не ради довољно добро, показала је колико су односи у БиХ компликовани.

СНСД је доказао и потврдио да има подршку странака за смјену Шаровића и да са СДС-ом више не може ни корак напријед.

Посматрајући међустраначке увреде у неко доба засједања, тешко је било процијенити ко ту кога подржава и ко је на чијој страни.

Али апсурд који је јучерашња сједница изнијела на свјетло дана дефинитивно ће остати у аналима парламентарних процедура.

У одбрану Шаровића и осталих стала је, ни више ни мање, СДА, и то не из разлога што јој је СДС посебно драг, већ држећи се тога да је процедура за смјену била погрешна.

Ипак, СДС је своје у Сарајеву одиграо.

Још увијек је, међутим, нејасно хоће ли СДА или СДС-у више наштетити ново партнерство. Да ли СДА, која СДС никада није мирисала, или више СДС-у, који је стао под скуте странке коју су до јуче оптуживали за готово све недаће у БиХ од рата наовамо.

Очигледно је да је политичка трговина постала најуноснији посао који се у БиХ може водити, а у овом случају, ко ће од ње профитирати, тешко је прогнозирати.

Јасно је једино да ће се СДС, рачунајући на заштиту СДА у Дому народа Парламента БиХ, још неко вријеме грчевито држати за фотеље у Сарајеву.

Послије свега што се јуче могло видјети, потез СДС-овог посланика Дарка Бабаља, који је у једном моменту устао и ћутао, имитирајући Јелену Топић, која на главном приједорском тргу већ данима стоји и ћути, не изгледа уопште лоше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана