Циркус по хитном поступку

Жељка Домазет

Да су неки у БиХ себи узели за право да могу у овој земљи радити шта им падне на памет и да је земља само њихова, а да други треба све да аминују, јасно говори и најновији потез предсједавајућег Дома народа и лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Наиме, лидер најјаче странке у Бошњака је посљедњег радног дана претходне седмице, без било каквих консултација са својим колегама из Колегијума Николом Шпирићем и Драганом Човићем, заказао хитну сједници на којој би Дом требало да изабере сталне комисије Дома и делегацију за Савјет Европе. И није само то процедурално безакоње које је овјерио Изетбеговић. Наиме, за сазивање хитне сједнице Дома народа неопходно је да сви делегати добију и позив и потписе најмање пет делегата, а након тога је предсједавајући обавезан да одржи и сједницу Колегијума и закаже је без обзира на то да ли о њеном заказивању и одржавању постоји консензус или не.

Довољан разлог да Изетбеговић сазове хитну сједницу је био захтјев шефа Клуба бошњачког народа Асима Сарајлића. Да ли сви Бошњаци мисле само Сарајлићевом и Изетбеговићевом главом биће познато на самом почетку нелегално заказане сједнице, када ће се видјети који су се делегати одазвали, а који не. Српски делегати, макар њих четворо, сасвим је сигурно, неће доћи на овај Изетбеговићев циркус. Због те чињенице сједница неће моћи ни да се одржи.

Да Изетбеговићу и није био циљ да се било шта уради, сасвим је јасно. Очито је да му је овај циркус био потребан да би наново оптужио представнике Републике Српске да они коче успостављање власти на нивоу БиХ и тиме замазао очи међународним званичницима који су једногласни у ставу да власт треба формирати без икаквих условљавања и то одмах.

Ако се има у виду да је прва хитна и трећа по реду сједница Дома народа од његовог конституисања у фебруару до данас, онда је и то доказ да је ријеч о најнеефикаснијем сазиву од Дејтона до данас. Дода ли се томе податак да је хитна сједница заказана у 17 часова, дакле ван радног времена, онда је и та чињеница најдиректнији доказ да је циљ његовог иницијатора био само да се беспотребно подигне прашина, а не да се било шта уради.

Све дотле док у овој земљи неки буду форсирали причу како је БиХ само њихова, а да су други у њој само тек ради декора, сасвим је јасно да помака у њој неће бити. Настави ли се тако, демократски свијет ће бити све даље, а БиХ ће све више тонути у све дубљи глиб. Уосталом, од Изетбеговићевих лудорија и не може се ништа друго ни очекивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана