Чиновничка раскош

Свјетлана Тадић
Чиновничка раскош

Служба за заједничке послове институција БиХ осим што се брине да се сви запослени чиновници возе аутомобилима, имају кафе-апарате у институцијама у којима раде, брине се и о томе да имају квалитетан намјештај, који ће им служити док обављају посао.

Тако је ова служба направила план како ће утрошити пола милиона марака и то за институције БиХ у Мостару. Планирали су том приликом да за куповину "опреме за пренос података и гласа" потроше чак 100.000 марака.

Ни у једном тренутку нису објаснили шта та опрема подразумијева и за шта ће служити службеницима у заједничким институцијама.

Други највећи износ који Служба намјерава да извуче из буџета БиХ биће потрошен за куповину намјештаја, каквог, не зна се, али се зна да ће коштати 68.950 марака.

Све то не би било спорно да је БиХ економски и социјално стабилнија, са развијеном економијом и привредом која цвјета.

Међутим ништа од овога не постоји у БиХ, па су одговорни у Служби за заједничке послове институција БиХ одлучили да без икакве логике троше државне паре.

Њима се можда може и прогледати кроз прсте, јер послије њих постоје други органи који доносе коначну одлуку.

Већ се може назвати скандалозним што је сам Савјет министара одобрио исту ту одлуку којом је планирано да се потроши пола милиона на алате, машине, аутомобиле, наравно, поред намјештаја и "опреме за пренос података".

За куповину аутомобила намијењено је 50.000 марака, а за "машине, уређаје, алате и инсталације" планирано је да буде потрошено 30.000 марака.

Како, шта и коме ће све што се купи служити, још се не зна, бар није наведено у донесеној одлуци.

У вријеме када спољни дуг БиХ износи више од шест милијарди марака, када обично становништво нема посла, јер привреда пропада и када се читава БиХ претворила у администрацију која гута огроман новац, и даље се троши огроман новац за администрацију и комоцију чиновника.

Не морају се више чиновници у Мостару бринути, поред тога што ништа не раде, у вријеме досађивања на послу имаће шта и да попију и поједу, јер ће се купити и "угоститељска опрема" и то не обична, већ вриједна 140.000 марака.

Тако ће се и мостарски чиновници приближити сарајевским колегама, који су себи купили све што им и јесте и није требало, па су дио новца одлучили дати и за инвентар институција у јужнијој "престоници".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана