Циљеви

Вељко Зељковић

Америка са безбједне удаљености вуче све геополитичке конце у свијету претварајући источну Европу у неки нови Блиски исток, а државе Европске уније у земље “трећег свијета”. У Вашингтону прижељкују вишегодишњи рат у Украјини, а ако до њега не дође, онда бар вишедеценијски тињајући сукоб. Што рече недавно Зеленски, Украјина постаје нови Израел.

 

Мотиви и циљеви САД и дубоке државе су врло јасни. У почетку је то био обрачун са Русијом и њено бацање на кољена. Али, како су дани пролазили, ти циљеви су вјешто надограђивани. Сада се жели уништити и ЕУ, а прије свега њемачка локомотива. Европске земље приморавају се да покажу “солидарност” са напаћеним украјинским народом, да мање једу, туширају се и грију. Јер, побогу, то је велики гријех у садашњим околностима.

Такве поруке најчешће долазе од оних земаља које не зависе толико од руских енергената, Америке, Британије и појединих балтичких држава. У игру су увучене и поједине бриселске бирократе. Разни “Борели” не хају много за животе обичних људи у Европи. Па ни оних у самој Украјини, који се гурају на руске цијеви и говоре да је Запад и даље морално и финансијски уз њих.

Да би ствари ишле по лоју, политичар Зеленски претворен је у глумца Зеленског. Повјерена му је улога новог месије, који треба да се у име Вашингтона и Лондона обрачуна са свима онима који покушавају да размишљају својом главом. Зеленски тако води више бриге о томе колико ће земље ОПЕК-а производити нафте,  чим ће се гријати Европљани, какву ће спољну политику водити... Интересантно, Зеленски је највише, случајно или не, оплео по Њемачкој. Не дира толико Кину, Индију или САД, које и даље увозе велике количине руског плутонијума за своје нуклеарне електране. То није проблем. Али зато Берлин треба да скочи у провалију и уништи своју индустрију. Још када би избили социјални немири. Бомбона.

САД ову ситуацију користе и да у НАТО усисају Шведску и Финску. Не интересује њих безбједност ове двије скандинавске земље, већ само њихов геостратешки положај. Жели се успоставити америчка контрола над овим дијелом свијета. Разлог - Арктик и природна богатства којима располаже. Присјетимо се само покушаја Трампа да од Данске купи Гренланд. Неки су се тада смијали овој његовој изненадној понуди.  

Све ово је, у ствари, и добра тактичка припрема терена за наредни ратни филм - “Обрачун у Индокини”. Кина је и даље највећи непријатељ у очима Америке. У сваком погледу. Стога се Тајван, попут Украјине, користи као средство и алиби за агресивне потезе Вашингтона. Наравно, не треба заборавити да се годинама у западним медијима лију крокодилске сузе и над Ујгурима и њиховим погаженим правима. Треба се надати да ове игре без граница неће измаћи контроли. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана