Циљеви и интереси

Драгана Орловић

Основна улога представника из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ требало би да буде заштита интереса Српске, међу којима су сигурно јавни универзитети и развој образовног система.

Међутим, један српски министар у Савјету министара у техничком мандату очигледно тако не мисли, јер је наставио да игнорише све те интересе, гласавши за извјештај о раду Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ. Агенције која већ годину оспорава акредитације универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, због чега је Српска повукла своје чланове из њеног Управног одбора.

Поднесена је чак и кривична пријава против директора поменуте агенције Енвера Халиловића којег терете, између осталог, за несавјестан рад у служби, злоупотребу положаја или овлашћења, као и фалсификовање исправа.

У тој кривичној пријави је наведено да је Халиловић 29. марта одбио да изврши упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, чиме је поступио противно одредбама Статута агенције, али и Оквирног закона о високом образовању у БиХ.

Кривична пријава је поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла, а која је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Републици Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације.

Ипак све то није било важно нашем министру, који је на телефонској сједници  Савјета министара БиХ својим "да" јасно показао колико му, у ствари, вриједе образовни систем и интереси Републике Српске.

Није му било важно ни то што је гласао за извјештај који је усвојен противно статуту саме агенције, јер у том статуту експлицитно стоји да Управни одбор усваја извјештај и доставља га на разматрање Савјету министара. Међутим, сједнице  Управног одбора није било, пошто се и српски и хрватски чланови, као и већина запослених у агенцији, па чак и универзитети из ФБиХ противе одлукама директора.

Нема сумње да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ није урадила свој посао, тако да није заслужила да Савјет министара прихвати њен извјештај, као што и наш народ није заслужио да његове интересе заступа министар са личним циљевима важнијим од општег развоја образовања и будућности младих са ових простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана