Цикотић и мигранти

Вељко Зељковић

Званичници институција са нивоа БиХ похвалили су се бројкама. Истакли су како је прилив илегалних миграната у БиХ смањен за готово пет пута, те како је то резултат преданог и појачаног рада Граничне службе, полицијских и обавјештајних агенција.

Према њиховим подацима, број илегалних прелазака је у посљедњих неколико мјесеци смањен на 20 до 30 дневно. Министар безбједности Селмо Цикотић објаснио је како је то резултат нових мјера које су власти подузеле о том питању, те истакао како у БиХ тренутно има између седам и осам хиљада ових несрећника. Он је чак истакао да нема ништа против њих, јер, како је рекао, они “помажу економију, трошећи паре овдје”.

Све ово подсјећа на ону: “Хоћете ли ви мени вјеровати или својим очима?”. Као прво, споран је податак о броју илегалних миграната. Министар Цикотић је изнио податак о броју “регистрованих миграната”, који се налазе у неком од кампова. Заборавио је да укалкулише и велики број оних који свакодневно “крстаре” од границе до границе покушавајући да пронађу рупу у комшијском зиду, спавајући по напуштеним кућама и забаченим мјестима, али и један значајан број оних које хрватска полиција готово свакодневно илегално пребацује у БиХ. Према неким незваничним процјенама, овај број је готово дупло већи од оног који је Цикотић изнио.

Као друго, број илегалних прелазака је смањен због тога што је Грчка затворила своје границе према Турској и надолазеће зиме, а не због тога што су бх. власти успјеле да “затворе” границу. Она је шупља попут швајцарског сира. Да је тако, говоре и задокументовани примјери пребацивања миграната из Хрватске и БиХ, али и случај убиства који се десио прије петнаестак дана на Илиџи. Овом приликом убијен је младић, а за његову смрт су осумњичена тројица миграната. Какве везе има ово убиство са границом и илегалним преласцима?

Па једноставно, један од осумњичених миграната након пар дана је ухапшен у Београду, а други на Косову. Како неко, ко углавном нема никаква документа, прво уђе у БиХ, а онда бјежећи од лица правде готово преко ноћи осване у некој другој земљи?

Цикотић на ово питање није одговорио. Двојица поменутих миграната нису могли сами организовати свој бијег. Неко им је морао помоћи и илегално их пребацити преко границе. И то је бизнис који већ годинама цвјета у БиХ, а уз прећутну подршку појединих структура власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана