Цикотић и експлозив

Жељка Домазетз
Цикотић и експлозив

Да је БиХ земља у којој крупне рибе раде шта им падне на памет и да за то не полажу рачуне никоме, показала је и доказала афера око нестанка 11,5 тона експлозива који је вогошћански "Претис" наводно продао "Витезиту".

Први човјек Министарства одбране БиХ Селмо Цикотић притјеран уз ћошак својевремено је тврдио да то ова комерцијална фирма није смјела никако да учини и да ће одговорни за овај пропуст и скандал бити откривени и кажњени.

Непуна два мјесеца послије заклињања у гријехе "Претиса" промијенио је плочу. Сада је, не трепнувши, изјавио како је "све у складу са споразумима и прописима".

Не знамо с ким се то Цикотић споразумијевао и какав је његов интерес у цијелој причи, али да три прва човјека у Министарству одбране имају другачије ставове јасно је и слијепцу. Различите ставове о томе очигледно је имају Република Српска и Федерација БиХ.

Већ мјесецима Цикотић и свита му, која је дебело уплетена у цијели овај скандал, покушавају јавности да продају маглу, па стога не чуди ни то што и данас 20 година послије почетка крвавог погрома који је опустошио земљу, БиХ многи карактеришу као кризно жариште које би се на нечији миг могло врло брзо упалити. Очигледно је да Цикотићу и њему сличнима то не смета.

У свакој земљи која има намјеру да уреди своје двориште нестанак експлозива био би аларм за даноноћну истрагу, оставке и реакције правосудног система, док у овој која се са редом и законом одавно поздравила, све се своди на "добру вољу" Цикотића и иних типова сумњиве ратне прошлости са којом је и сам устоличен у министарску фотељу.

Не без разлога Цикотић и њему слични свакодневно налазе нека "важна посла", сусрете и путовања о трошку пореских обвезника ове земље да би избјегао рашчистити све криминалне работе и скандале који се везују за институцију на чијем је челу.

Не знамо ни колико је муниције и свега што на барут мирише нестало из складишта које је Република Српска унијела у заједничку војску, али би о томе морао одговор дати попис уколико се икада сачини. Сада пет-шест година послије "заједништва" и те податке су упропастили

Не буде ли се у БиХ истрајало у рашчишћавању овог скандала са експлозивом и "Претисом" и коначно казало ко од БиХ прави буре барута, овој земљи ће још задуго експлозије, криминал и сваколико зло бити ближи од реда и закона, а Цикотићи и ини типови столовати у фотељама без икакве одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана