ЦИК под притиском

Жељка Домазет

Да је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ под притисцима међународне заједнице, појединих амбасада чији је представници обилазе и кад треба и кад не треба, бошњачких политичких странака које држе диригентску палицу многим назовинезависним институцијама, доказују и задња дешавања поводом захтјева Српске да јој буде, како закон налаже, достављен бирачки списак за потребе спровођења референдума о Дану Републике.

Захтјев је послат уредно прије више од десет дана, али одговора ни на видику. Да пазе шта раде и како ће одлучити, ЦИК-у је запријетио отворено и први у Бошњака, Бакир Изетбеговић који им је обећао кривична гоњења и друге санкције, јер, како вели, ко су чланови ЦИК-а да поремете његов наум.

ЦИК је прво обећао да ће одлуку о захтјеву Српске разматрати на прошлој сједници јер је прије ње најављена сједница амбасадора Савјета за примјену мира (PIC) под диригентском палицом високог представника Валентина Инцка, али како PIC није одржао сједницу, ЦИК се предомислио и одлучио да сачека са одговором и са одлуком.

Веле да ће о томе одлучивати на наредној сједници. Можда хоће, а можда се наново предомисле, јер у међувремену је пристигло још захтјева и пријетњи.

Док Српска чека одговор, члан ЦИК-а Суад Арнаутовић није могао да се суздржи и мимо сједнице, без икаквог става институције у којој једе хљеб, иступио је у медијима и оплео по референдуму и захтјеву Српске тврдећи како су то неуставни и незаконити захтјеви. Очигледно није прочитао закон институције у којој ради, јер по закону ЦИК је дужан и за референдуме по општинама, у ентитетима као и за изборе да достави бирачки списак. Његов колега и предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић немушто је покушао да га одбрани тврдећи да је наступао као правни експерт, мада Арнаутовић ни у ком случају не би могао да добије епитет правног експерта јер и није завршио право него политичке науке. Да није тужно, било би смијешно.

Буде ли ЦИК заиста подлегао пријетњама и којекаквим закулисним радњама спакованим по сарајевским сијелима, на крају ће се само моћи констатовати да је пукао под притисцима и да му је независност само пуки плашт за политичке ујдурме којих је, када је ријеч о наводно независним институцијама, у овој земљи било на­ претек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана