ЦИК, ЦИК, циркус...

Дарко Момић

Централна изборна комисија БиХ јучерашњом одлуком да Уједињеној Српској поништи овјеру и онемогући учешће на локалним изборима потврдила је да је све оно што јој посљедњих неколико мјесеци приговарају легитимни политички представници српског и хрватског народа - тачно.

Дакле, да у њој сједе нестручни и политички обојени људи и да се, како је јуче поновио српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик, “понаша као субјекат изборног процеса, а не као неутрална институција задужена за спровођење избора”. Додик је оцијенио и да је “ЦИК већ кршио Устав мијењајући датум одржавања избора, а сада покушава да промијени учеснике избора, те да је остало само да на крају преиначи и вољу народа на изборима, што би био комплетан изборни циркус”. Рекло би се ништа ново, јер то да се сваки изборни циклус у БиХ претвори у изборни циркус одавно је постало правило, а главну улогу сваки пут има институција задужена за спровођење избора - ЦИК БиХ. Међутим, овај пут је ЦИК отишао корак даље, јер је умјесто тумачења и стриктне примјене Изборног закона БиХ одлучио да преузме улогу креатора нових одредаба закона.

О чему се ради? О томе да тачка дневног реда јучерашње сједнице ЦИК-а која се односи на Уједињену Српску дословно гласи “Приједлог Одлуке из области примјене члана 7.3 став (1) тачка 7) Изборног закона БиХ”, а поменути члан гласи да “кандидатима и присталицама политичких странака није дозвољено користити се језиком који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, или објављивати или употребљавати слике, симболе, аудио и видео записе, СМС поруке, интернет комуникације или друге материјале који могу тако дјеловати”. Без уласка у то шта би у “спорном” споту Уједињене Српске могло навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чињеница је да казнене одредбе Изборног закона или конкретно члан 19.9. став 1. тачка ј) јасно и прецизно каже да ће се политички субјекат за повреду члана 7.3 став (1) тачка 7) казнити “новчаном казном у износу од 1.000 КМ до 10.000 КМ”.

Значи, у дијелу закона који прописује казну за оно што се УС-у и његовом лидеру Ненаду Стевандићу ставља на терет, нема ниједног слова о забрани учешћа на изборима.

И то најбоље потврђује да су се чланови ЦИК-а обрукали, јер је права срамота да нису чули за један од основних правних постулата који гласи “нулла поена сине леге” или у преводу “нема казне без закона”. А кад смо код тога, Стевандићу и његовој странци у прилог свакако не иде то што ће о њиховој жалби одлучивати Суд БиХ, јер су Срби од тог суда научили на казну без почињеног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана