Чији језик разумије СДА

Дарко Гавриловић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић спреман се толико жртвовати за државу да би чак отишао на састанак и с предсједником РС Милорадом Додиком!

Толику дозу државности РС већ дуго није дао нико из Сарајева. Ваљда би Изетбеговићу, неупитно највећем патриоти на простору БиХ, требало бити свеједно да ли се среће с предсједником општине или ентитета, уколико се држи свог страначког програма о цјеловитости и недјељивости државе на чијем је челу.

Свјестан да таква држава постоји само у његовом страначком програму и дубоко у срцу неколицине страначких првака, Изетбеговић би, ипак, прогутао кнедлу и дошао на састанак са предсједником половине цјеловите државе.

Некада је у једном интервјуу потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић испричао како је због свакодневних недоумица и размирица рекао Изетбеговићу да дође у Бањалуку и да с предсједником ријеши све дилеме у директном разговору, али му је овај одговорио: Сјешћу с Додиком али на неутралној територији. У овом одговору садржан је однос према једном дијелу БиХ, чије име је у Бакировим изјавама "Ерес", а у дописима "ентитет РС". Звао га он овако или онако, и Ерес и РС чине људи који ту живе и умиру, раде и не раде, гласају и бирају... И бирају. И изабрали, па онда се разговара с њиховим представником, а кад представник није сигуран, онда се опет пита онај ко бира, па услиједи референдум. Тако је неко смислио у зрелим демократским друштвима, али не би смјело у "Ерес", као што закључи колегијум СДА. С обзиром на то да стајалишта ове странке нису обавезујућа, али су кључна када њихови страначки кадрови одлучују у Уставном суду БиХ, потребно је добро ишчитати њихове закључке, па и изјаве.

Изетбеговић тако рече да Додик пријети Бошњацима у РС поводом скорог референдума, могуће будући предсједник СДА Денис Звиздић поручи да неће пристати на уцјене баш као да није он тај који договором о механизму координације условљава потписивање писма намјере с ММФ-ом. Звиздић је, иначе, шампион у промашеним изјавама које се косе с здраворазумским размишљањем и потцјењују интелигенцију просјечног слушаоца. Човјек је организовао тајну сједницу Савјета министара на којој је усвојен механизам координације, а онда је објављен у "Службеном гласнику БиХ" и сада поново преговара о томе и то по цијену аранжмана с ММФ-ом. И он и Изетбеговић великодушно остављају могућност да се телефоном, факсом или за столом договоре те ситнице и да се "процеси одвијају истовремено и паралелно", прегласавају хрватске партнере у федералном парламенту, избацују круцијалне пројекте за хрватске кантоне из програма за инвестиције, а од "Ереса" очекују да их купе Кувајћани и слична браћа.

И док представници РС у Савјету министара БиХ анализирају сврху свог постојања, Азем Власи с делегацијом самопроглашене државе Косово сједи код Изетбеговића у кабинету и завршава им безвизни режим. Нормално, да та прича неће имати срећан крај за учеснике састанка, али добра је лекција за колеге из "Ереса" у заједничким органима. Проблем је само да оно што требају српски министри у Сарајеву казати Звиздићу, па и Изетбеговићу, може рећи само Додик, а да им не треба превод на језик бошњачког народа. Зато једино састанак у том саставу и може имати ефекта - за РС, а не "Ерес".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана