Цијене

Маријана Миљић Бјеловук

На бензинским пумпама у Српској цијене горива падају већ дуже од мјесец и том појефтињењу једино се могу радовати они који свако јутро пале своје аутомобил како би отишли на посао и обавили свакодневне обавезе.

Иако би појефтињење нафтних деривата требало да повуче талас појефтињења робе и услуга у Српској и да обрадује скоро све становнике, па и оне који немају аутомобил, од тога за сада нема ништа.

Трговци, превозници, произвођачи, дистрибутери само обећавају, а у међувремену убиру екстрапрофит на рачун крајњих потрошача, оних којима би требало да олакшају свакодневни живот, од оних од којих живе и од којих зависи њихов даљи бизнис.

Њиховим пустим обећањима нема краја. Ту су само да кажу да ће снизити цијене ако гориво и даље буде све јефтиније. У међувремену они ће увећавати цифре на свом рачуну, јер очигледно то раде смањењем трошкова које изискује гориво.

Када је била другачија ситуација, односно када су цијене горива на бензинским пумпама ишле ка горе, сви су се такмичили у томе ко ће прије формирати више цјеновнике, јер за то, побогу, има разлога, трошкови су повећани.

Тада нису имали никакво шире објашњење, једноставно се морало тако, јер трошкови расту.

Под великим је упитником то до које границе би цијене горива требало да падају како би екстрапрофитери смањили цијене робе и услуга.

Вјероватно би имали широку лепезу објашњења да то не ураде и онда када би литар горива пао на 1,20 или на марку. И онда би постојало оно велико ако.

Сви и те како користе тржиште на којем могу слободно формирати цијене. И не би нас чудило на крају и да избаце више цјеновника робе и услуга у односу на постојеће, јер и једни и други и трећи могу радити шта хоће због тржишта које није уређено.

Локалне заједнице у Српској, које су дале дозволу превозницима и таксистима, требало би да у разговору са њима утичу да, ако ништа друго, барем цијена превоза буде нижа. Доносе се разни прописи, акта, закони којима се уређују разне области и поставља се питање да ли надлежно министарство и Влада могу нешто предузети.

Јер нешто се на крају мора урадити, пошто оваква ситуација никуда не води. Мора се посегнути за неким рјешењем које ће ићи на руку грађанима Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана