Цијене

Марина Чигоја

Да су цијене у малим продавницама више у односу на велике трговачке ланце, који су посљедњих година код нас доживјели праву експанзију и преплавили домаће тржиште, није никаква новост и изненађење.

Ипак, поређење цијена показало је да су намирнице у малим продавницама и до 30 одсто скупље него у великим ланцима. То свакако није безначајно и сасвим сигурно игра велику улогу при куповини.

Aко се има у виду чињеница да је куповна моћ становника Српске посљедњих година константно у паду онда и није чудно то што се већина становника, због цијене, радије одлучује за велике маркете приликом набавке одређених производа, па чак и ако им они нису у непосредној близини, као мање продавнице.

Највећи проблеми са којима се суочавају мали трговци сигурно су нагло продирање великих трговачких центара, који им праве конкуренцију и атрактивнијим понудама "отимају" купце.

Да је битка за купце постала све тежа и да су на губитку, као и увијек, они мањи показују подаци. Лани су одјављена чак 2.464 обвезника и тај број је за 315 већи у односу на 2010. годину. Међу одјављеним обвезницима значајно мјесто заузимају управо мали трговци.

С друге стране, гледано из угла потрошача, сасвим је логично то што се радије окрећу великим маркетима, који осим тога што су повољнији, често имају и акцијске понуде са којима додатно привлаче купце. С обзиром на веома низак стандард овдашњег становништва и минимална уштеда сасвим је довољан разлог да се од једног окрену ка другом продавцу.

Отежано пословање и неријетко затварање малих трговина због премоћи великих ланаца присутно је и у другим државама, али то никако не значи да мале продавнице треба да нестану.
Сигурно је да су цијене и квалитет услуге један од кључних фактора са којима се привлаче и задржавају купци.

Ово је вријеме у којем "преживљавају" умјешнији трговци.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана