Цијене возачког у леру

Анита Јанковић-Речевић

Ауто-школе у БиХ засигурно још неко вријеме неће подизати цијене обуке за возаче, што је више него добра вијест за све оне који су недавно прославили 18. рођендан, али и оне старије који у наредним мјесецима планирају да полажу возачи испит.

Од дуго најављиваног поскупљења обуке за сада нема ништа јер они који су кројили такву одлуку нису скројили цјеновник према мјери свих, због чега до даљег остаје у леру.

Министарству финансија и трезора БиХ засметало је што одлука о новом цјеновнику, којим су јединствене тарифе повећане дупло, не садржи потребне анализе, односно изостала је фискална процјена, као и упоредни подаци са земљама региона, због чега су затражили дораду спорног документа, након чега планирају да изнесу свој став. 

Стиче се утисак да су представници Министарства комуникација и транспорта БиХ који су радили на доношењу одуке према којој кандидати који буду полагали возачки испит за “Б” категорију, умјесто досадашњих 600 КМ, ауто-школама за обуку плаћају 1.300 КМ, то урадили поприлично неодговорно. Као да им се журило да спорни документ што прије угледа свјетлост дана и да нису имали времена да ураде потребне анализе.

Иако је приликом доношења те одлуке онима који су се залагали за раст цијена главни аргумент био изједначавање цјеновника с оним у сусједним земљама, чији грађани колико-толико имају већи стандард од становника БиХ, баш ти подаци су изостављени у документу, што је довољан показатељ да је све одрађено на брзину и без много рада. Да ли је то урађено намјерно или случајно и даље је нејасно, али овај случај подстиче на размишљање. Познајући како функционише БиХ, овај примјер вјероватно није усамљен и сигурно је међу важећим прописима у мору оних који су донесени напамет, и то на штету грађана.

Истина је да област која се односи на полагање возачког испита није уређена, да ауто-школе час наплаћују десет марака, па и мање, иако је 2007. године држава одредила да тај час вожње кошта 20 КМ, да не плаћају порез, смањују број законом предвиђених часова, што се негативно одражава на знање које кандидати стичу. Ако су жељели да подигну квалитет обуке, то је могло да се уради увођењем реда у ову област, а не растом цијена и новим ударима на ионако танке џепове грађана. 

Владајућима је као приоритетни задатак требало бити јачање контрола ауто-школа и кажњавање оних који не поштују слово закона. 

Уколико спорни документ након дораде угледа свјетлост дана и скупље возачке постану стварност, многе ауто-школе могле би трајно ставити катанац на врата јер полагање возачког испита за већину грађана неће бити приоритет. То би могло додатно погоршати и стање на тржишту рада, које већ сада вапи за возачима свих категорија, а корист од високих цијена имало би само неколико власника највећих ауто-школа. За добробит многих надамо се да ова одлука неће добити зелено свјетло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана