Цијене лете у небо

Милијана Латиновић

Криза и поскупљење ријечи су које свакодневно чујемо и изговоримо безброј пута посљедњих дана. Нити нам је прва криза, нити први талас поскупљења. Вјероватно ни посљедњи.

Због сукоба на истоку ни становнике Републике Српске проблеми не заобилазе. Борба са цијенама основних животних намирница претворила се у борбу са вјетрењачама. Краја ни на видику.

Цијена горива достигла је рекордне три марке по литру, а по добро познатом сценарију када цијене горива полете у небо, и све остало поскупљује преко ноћи.

И сви нове цијене правдају на исти начин. Кретања на свјетској берзи главни су кривац и за све то што се дешава на нашем тржишту јер гориво је увозна роба.

Наравно, када треба подизати цијене, нема много одуговлачења, јер многима је то одлична прилика да лове у мутном, да се преко ноћи буквално дочепају неке зараде, иако нису баш сваки литар горива увезли тог момента. То је одавно постао најбољи рецепт да све оно што је у складиштима и увезено по неким нижим цијенама брже-боље продају по вишим и остваре профит.

А да и те како има пропуста, показала је и посљедња контрола тржишних инспектора. Под лупом надлежних нашло се 39 бензинских пумпи, с циљем да инспектори провјере поштивање уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата. Неправилности су уочене на свакој другој.

Такав начин подизања цијена није пракса само оних што продају гориво. По истом принципу послују и бројни трговци, па почесто и оно што је у магацинима складиштено прије мјесец, два продају као да је увезено јуче по најновијој цијени. И сви су у плусу и сви кукају више од обичних грађана, међу којима многи једва састављају крај с крајем. Ударима на новчаник нема краја. Као и безброј пута до сада терет кризе најтеже подносе они најугроженији, којима је и до сада сваки дан био пуко преживљавање.

Повећање пензија и плата одавно је изгубило утакмицу са растом цијена робе и услуга и тај резултат тешко да се може стићи овим темпом. Инфлација је појела сваку марку више на рачунима грађана.

Свима је већ одавно постало јасно да ће ова година бити неизвјесна. Иако надлежни у Српској покушавају да обезбиједе одређене залихе кроз интервентну набавку, па предлажу укидање акциза на нафту и нафтне деривате, те замрзавање цијене брашна, питање је да ли ће бити добре воље за те кораке на свим странама. Свима је добро познато да у БиХ сваки покушај да се нешто договори у интересу свих грађана иде поприлично траљаво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана